Rumi Takvim Nedir? Rumi Takvim Hakkında Kısaca Bilgi

Rumi Takvim Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Rumi Takvim:
Mali işlerde kullanılmak üzere eski Bizans takvimi esas alınarak hazırlanmıştır. 1839'da bütün resmî ve mali işlemlerde hicri takvimle beraber kullanılmaya başlanmıştır. Başlangıç olarak "Hicret" esas alınmış, ancak güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Rumi takvim 1 Ocak 1926'da miladi takvimin yürürlüğe girmesine kadar kullanılmıştır. Miladi takvimin kabul edilmesine rağmen mali yılbaşı 1 Mart olarak kabul edilmiş ve bu uygulama 1982'ye kadar devam etmiştir. Yeni uygulamayla 1 Ocak 1983 gününden itibaren 1 Ocak günü hem takvim başı hem de mali yılbaşı olarak kabul edilmiştir.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Iraksım: Farklı iki yerden, uzaktaki bir noktaya yönelmiş iki doğrultu arasındaki açı. Gözlenen nokta ne kadar uzakta ise ıraklık açısı da o kadar küçük olur.

Gök Birimi (GB): Yer - Güneş merkezleri arasındaki ortalama uzaklık. 1 GB = 149.600.000.000 km

Dönence: 1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler.

Gökada Süperkümesi: Gökada kümelerinin oluşturdukları topluluklar.

Radyo Astronomi: Radyo teleskoplarıyla yıldızlardan gelen radyo ışınlarını inceleyen astronomi dalı.

İç Kavuşum: Bir dış gezegenin Yer ile beraber Güneş'in aynı yanında bir doğrultuya gelmesi. Gezegenin uzaım açısının 0° olması durumu