Şadırvan Terimi Hakkında Bilgiler
Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.
Halkın abdest alması için cami avlularına yapılan ve çok sayıda musluğu olan çeşme.
Bir çeşit meydan çeşmesi. Özellikle cami avlularında, çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çavresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi.
1- Bir çeşit meydan çeşmesidir. Özellikle cami avlularında veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
2- Genellikle anıtsal ibadet yapılarının avlusunda veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış su yapılarıdır.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Not: Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Benzer Tarih Terimleri:
Mumyalamak: Bir cesedi, bozulmadan durmasını sağlamak amacıyla, özel ilaçla mumya durumuna getirmek.
Eyalet Askerleri: Eyaletlerden savaşa katılmak amacıyla gelen, barış zamanında da bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olan çoğunluğu süvari olan askerlerdir. Tımar siste
Ak Alem: Saltanat sancağına verilen ad.
Tahtacı: Genellikle ağaç işleriyle uğraştıkları için, Anadolu'nun kimi yerlerinde, özellikle Toros Dağları'nda yaşayan Türkmen, göçebe Alevilere verilen ad.
Yoğ (Yuğ): Göktürkler'de ölü kişiler için yapılan tören. Matem töreni. Ölü yemeği.
Memorandum: Bir devletin başka bir devlete siyasal bir sorunla ilgili olarak gönderdiği uyarı yazısıdır. Diplomatik bir notadır.