Şadırvan Terimi Hakkında Bilgiler
Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.
Halkın abdest alması için cami avlularına yapılan ve çok sayıda musluğu olan çeşme.
Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.
Bir çeşit meydan çeşmesi. Özellikle cami avlularında, çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çavresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi.
1- Bir çeşit meydan çeşmesidir. Özellikle cami avlularında veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.
2- Genellikle anıtsal ibadet yapılarının avlusunda veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış su yapılarıdır.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Not: Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:
Ahit: Söz verme, ant, yemin. İnsanın başkasına verdiği güvence. İnsanın Allah’tan başka tanrı tanımayacağına dair Allah’a kesin söz vermesi, Allah’ın da bu
Bidat: Hz. Peygamber döneminden sonra ortaya çıkan, dini bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar.
Cezim: Harekesiz harfi gösteren işaret.
Salat: Namaz.
Cömert: Karşılık beklemeden veren. Elindeki maddi ve manevi imkânları meşru ölçüler işinde karşılık beklemeden başkalarının yararına sunup gereken yerde harca
Kılavuz: Yol gösteren, rehber, herhangi bir alanda ve konuda bilgi veren, yol yöntem gösteren kitap.