Sebil Nedir? Sebil Hakkında Kısaca Bilgi

Sebil Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sebil:
Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.

 

Tarih Terimi Olarak Sebil:
Hayır için yaptırılmış, parasız olarak su alınan içilen çeşme.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebil:
Karşılık beklemeden hayır için dağıtılan içme suyu.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sebil:
Arapça, yol anlamına gelir. Hayır ve sevab ümidi ile parasız su dağıtılan, etrafı parmaklıklı ve çoğunlukla kubbe ile örtülü olan binalara, sebil veya sebilhane denir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sebil:
Kutsal günlerde karşılık beklemeden hayır işin dağıtılan içme suyu. Genellikle camilere bitişik özel bir biçimde yapılmış, karşılık beklemeden hayır işin içme suyu dağıtılan taş yapı, sebilhane. Halk ağzında meyan kökü şerbetini bir hayır için dağıtma.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Derinlik: Resimde oluşturulan planlar ile elde edilen derinlik duygusu veya yanılsaması. (Depth)

İzokefali: Bir kompozisyonda tüm figürlerin boy ve önem farkı gözetilmeksizin başları aynı hizaya gelecek biçimde yerleştirilmesi. Özellikle Yunan sanatının klas

Denge: 1- Bir sanat eserini oluşturan ögelerin, bütün içinde kompozisyon düzenini bozmayacak biçimde dağılışı. (Balance) 2- Dengenin sanatta nasıl kullan

Kündekâri: Türk sanatında küçük ve geometrik biçimli ahşap parçaların birbirlerine geçmelerle bağlanması tekniği ve bu teknik kullanılarak oluşturulan yapıt.

Hue: Bu tanım kırmızı, sarı, yeşil, mavi gibi renk skalasındaki değişik dalga boylarını anlatır.

Kaolin: Porselen yapımında kullanılan kaliteli, beyaz kil.