Seleksiyon Terimi Hakkında Bilgiler
Bir karakter yönünden popülasyon ortalamasından üstün olduğu tahmini edilen bireylere döl verme şansı tanımaktır yani damızlık olacak hayvanların seçimidir.
Seçilim, ayıklama.
Seçilim, ayıklama. Yeryüzünde, uygun çevre şartlarında canlı bireylerin sayısı hızla (geometrik) artar. Artış böyle devam etseydi yeryüzü kısa zamanda yaşanmaz olurdu. Bu durumu engellemek için yani canlı sayısını sabitlemek için doğada işleyen mekanizmaya doğal seleksiyon denir. Doğal seleksiyon sonucu, ortama uyamayan canlı bireyler yok olurlar ve canlı sayısı dengelenir.
Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.
İstenen ırklarda veya hatlarda arzu edilen özellikleri bir araya getirirken, istenmeyen özellikleri ayıklamak. (Seçme, Ayıklama)
Benzer Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimleri:
Embriyoloji: İnsan ve memeli hayvanların oluşmaya başladıkları zigot oluşumundan itibaren belirli bir sürede türe özgü biçimlenmelerini alıncaya kadar geçirdikleri
Ağıl: Koyun ve keçilerin barındırıldığı, dört tarafı ve üstü kapalı, kapısı, penceresi ve havalandırması bulunan geliştirilmiş yapılar, hlk. koyun pisliği,
Karın Zarı: Karın boşluğunun duvarıyla karın iç organlarının tümünü örten zar, peritoneum, periton.
Hayvan Islahı: Hayvanlardan sağlanan verimleri artırmaya yönelik çabaların tümüne denir.
Börkenek: Diyaframayla işkembe arasına yerleşmiş, orta hattın solunda, geviş getirenlerin ikinci midesi, retikulum.
Dişi: 1. Yavru doğuran, yumurta hücresi üreten organizma.
2. Eşeyli üremede erkeğin eşi, femina.
3. Deri üzerinde serpili olarak çıkan siğiller.