Seleksiyon Terimi Hakkında Bilgiler
İstenen ırklarda veya hatlarda arzu edilen özellikleri bir araya getirirken, istenmeyen özellikleri ayıklamak. (Seçme, Ayıklama)
Seçilim, ayıklama.
Seçilim, ayıklama. Yeryüzünde, uygun çevre şartlarında canlı bireylerin sayısı hızla (geometrik) artar. Artış böyle devam etseydi yeryüzü kısa zamanda yaşanmaz olurdu. Bu durumu engellemek için yani canlı sayısını sabitlemek için doğada işleyen mekanizmaya doğal seleksiyon denir. Doğal seleksiyon sonucu, ortama uyamayan canlı bireyler yok olurlar ve canlı sayısı dengelenir.
Mevcut olan varyasyondan doğal ya da yapay olarak bazı özelliklere sahip olanların seçilmesine verilen isimdir. Bir bölgede bulunan canlı cinsi ve türlerini o bölgenin ekolojik koşulları belirler. Bu bir çeşit doğal seleksiyondur. Doğal olarak ortaya çıkmış ya da yapay olarak oluşturulmuş varyasyondan amaca uygun olanların insan eliyle seçilmesine yapay seleksiyon adı verilir.
Bir karakter yönünden popülasyon ortalamasından üstün olduğu tahmini edilen bireylere döl verme şansı tanımaktır yani damızlık olacak hayvanların seçimidir.
Benzer Arıcılık Terimleri:
Mum salgı bezi: İşçi arıların 4,5,6 ve 7. segmentlerinde bulunan ve 12-18 günlük yaş dönemlerinde sıvı haldeki balmumunu üretip vücut dışına veren bezler.
Larva: Bkz. Kurtçuk.
Kullanım melezi: Saf bir ırkın bakire ana arısının, yaşanılan coğrafi bölgede bulunan lokal kolonilerin erkek arıları ile çiftleşmesi ile elde edilen çiftleşmiş ana ar
Hırçınlık: İşçi arıların saldırma ve iğneleme eğilimi göstermeleri.
Arı sakızı kapanı (Propolis trap): Kovan üst örtü bezi yerine, arı sakızı (propolis) toplamak amacıyla koyulan, arıların geçemeyeceği şekilde aralıklar bulunan, aralıkların arılar taraf
Dootlittle (Aşılama) yöntemi: Bkz. Aşılama yöntemi.