Seramik Terimi Hakkında Bilgiler
1. Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan, fayans, porselen, vazo, çanak, çömlek gibi nesneler.
2. Yüksek ısıda pişirilmiş toprak, fayans, porselenden yapılan.
Yüksek sıcaklıklarda pişirilen ve bir yüzü sırlanmış ince döşeme kaplama plakasıdır.
Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek vb. nesne.
Organik olmayan malzemenin oluşturduğu bileşimlerin çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak ve pişirilerek sertleştirilip dayanıklılık kazandırılması.
Seramik kap üretiminin tarihi, neredeyse insanlık tarihi kadar eski ve köklüdür. Anadolu topraklarında neolitiğe geri giden çömlek yapımı çarkın icat edilmesiyle yeni bir boyut kazanır. MÖ 6000'lerde Çatalhöyük'te insanlar elleriyle şekillendirdiği kapları kullanırlarken Bu tarihten sonra insanlar, kilden elde ettikleri çamuru çömlekçi çarkında çekerek günlük kullanım kapları yapmaya başlarlar. Üretilen bu seramikler kimisi günlük kullanım kimisi de tahılların, şarap ya da zeytinyağı gibi sıvıların saklandığı depolama kabı olarak ticaretin bir parçası olarak karşımıza çıkarlar. Tapınaklarda dini ayinlerde ve saraylarda gösterişli kabartmalı ve boyalı seramik kaplara da rastlanmıştır.
1- Çini. Keramik. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı çömlek üretme sanatı.
2- Hammaddesi kil olan elde kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her tür eşya.
3- Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek gibi el sanatı ürünleri.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri:
Nimfa: Yarı başkalaşım gösteren böceklerde, dış görünüşü ergine benzeyen, fakat eşey organları ve kanatları tam olarak gelişmemiş evre.
Cerrahi: Ameliyatla tedavi eden hekimlik dalı.
Çevre Koruma: Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliş
Çap: Uç noktaları dairenin çevresi üzerinde bulunan ve çemberin merkezinden geçen doğru parçası.
Sonar: Denizlerin derinliğini, su altındaki nesnelerin yerini ve durumunu akustik dalgalarla ses dalgalarıyla belirleyen teknolojik cihaz.
Sitoplazma: Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran canlı, yarı saydam, yarı geçirgen sıvıdır.