Ses Nedir? Ses Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ses:
1- Herhangi bir cismin titreşiminden dolayı çıkan ses dalgalarının hava aracılığıyla kulağımıza ulaşmasına ses denir. İnsan kulağı 20 ve 20.000 Mhz arasındaki sesleri duyabilmektedir. Sesler birbirinden Ses Rengi (Tını ) ile ayrılır. Her sesin kendine göre özelliği vardır. Kalın veya ince olması Yükseklik, kuvvetli veya kısık olması Gürlüktür.

2- Titreşimli bir kaynaktan çıkan, belirli bir ortamda uzunlamasına dalgalar biçiminde yayılan basıncın etkisiyle kulağın algıladığı duyu.

3- Bir cismin titreşiminden meydana gelen dalgaların hava yolu ile kulağımıza ulaşmasına denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ses:
1. Ses organlarının bir hareketiyle oluşan ve duyulabilen hava titreşimlerine ses denir.

2. Akciğerlerdeki havanın gırtlaktaki ses tellerine çarparak meydana getirdiği titreşimlere ses denir.

3. Ciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanmasıyla oluşan ve yayılan kulakta, bir ünlü olarak veya bir ünlü ile birlikte algılanan titreşim: a, m, n, y, s.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ses:
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanması ile oluşan ve yayılarak kulaklarla algılanan titreşime ses denir. Sesin saniyedeki titreşim sayısına frekans ya da perde denir. Sesler, ses yolu adı verilen akciğerlerden başlayıp boğaz, gırtlak, damak, dil, diş ve dudakların çeşitli hareketleri sonucunda oluşur. Sesler oluş biçimlerine ve oluşum yerlerine göre gruplandırılır.

Ses ile kişilik arasında yakın bir ilişki vardır. Bir dilin sözcükleri anlam bakımından zengin olabilir. Bu zenginlik, ancak ses ile sözün doğru birleşimiyle belirtilebilir.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Nokta: Yanına konduğu notayı yarı değeri kadar uzatır. Resimde noktalı notaların süre uzunlukları görülmektedir.

Ninni: Çocukları uyutmak için söylenen müzikler.

Devr-i Turan: Türk müziğinde kullanılan yedi zamanlı bir usul.

Süit: 1- 16. Yüzyılda bir yandan halk arasında, öte yandan saraylarda gelişmeye ve yaygınlaşmaya başlayan dans parçaları demeti. Sanat müziği sınırları için

Doğaçlama: 1. Müziğin o anda yaratılması. İçten geldiği gibi çalma. Improvisation (Fr.). 2. (Dans) Dansçının kimi zaman koreografi gereği, kimi zaman herhangi

Programlı müzik: Bir öykü anlatan, bir görünümü, resmi betimleyen müzik.