Silindir Terimi Hakkında Bilgiler
Motorlarda gücü sağlayan hareketli parçalar olan pistonların yukarı aşağı (boxer motorlarda yatay yani sağa-sola) hareket ettiği silindir şeklindeki yuvalar. Motora güç sağlayan işlem olan ateşleme için hava ve yakıt karışımı silindire verilir, burada buji tarafından ateşlenir ve oluşan patlamanın gücüyle silindirin içindeki hareketi ileten parça olan piston aşağıya itilir. Aşağıya itilen piston da krank mili denilen ve diğer silindirlerdeki pistonların da bağlı olduğu bir mili döndürür. Bu mil, vites kutusu (şanzıman) yoluyla gücü tekerleklere aktarır.
1- Bir doğrunun, kapalı bir eğriye dayanarak hareket etmesiyle oluşan cisim.
2- Düzlemsel bir eğri boyunca eğriyi keserek ve sabit bir doğruya paralel olarak hare- ket eden bir doğrunun oluşturduğu geometrik şekil veya geometrik şeklin paralel iki düzlemle sınırlanmış parçası.
Benzer Otomobil-Araba Terimleri:
Keski: Kesici ağzına özel şekil verilmiş bir kesici alettir. Çekiçle beraber kullanılacak şekilde yapılmıştır.
Pafta: Özel kesici bir alettir. Silindirik parçalar üzerine vida dişi açmaya yarar.
Vakum ölçme aleti: Otomobil tamiratında emme manifoldu vakumunu ölçerek, motor parçalarının durumunu tespit eden alettir.
Zaman ayarı: Motorda subapların zaman ayarının veya ateşleme zamanı ayarının yapılmasına verilen isimdir.
Hacimsel verim: Gerçek çalışma şartlarında silindirlere giren karışım ağırlığının, normal şartlarda girmesi gereken karışımın ağırlığına oranıdır.
Saplama: İki tarafına diş açılmış, başsız cıvatadır.