Sismoloji Nedir? Sismoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Sismoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sismoloji:
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin büyüklüğünün ölçülmesini ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sismoloji:
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin ölçülmesi ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Sismoloji:
Yer hareketlerini ve depremleri inceleyen bilim dalı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sismoloji:
Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.

 

Deprem Terimi Olarak Sismoloji:
Depremlerin oluş nedenleri, deprem dalgalarının yerküre içinde nasıl yayıldıkları, zayıf ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi teknikleri, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konuları ile uğraşan jeofizik biliminin uzmanlık alanı, deprem bilimi.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Nem: Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.

Meteorolojik Uyarı: 12-36 saat öncesinden tehlikeli hava şartlarının oluşması olasılığı kuvvetlendiğinde belli bir alandaki halkın önlem alması için yapılan duyuru. Örneğ

Gözlem: Meteorolojide, sıcaklık, basınç veya rüzgâr gibi atmosferik durumu belirten, yer yüzeyinde veya yukarısında bir veya daha fazla meteorolojik elemana a

S-Dalgası: Yayılma yönüne dik olarak salınım yaparak ilerleyen bir sismik dalga türü.

Anız: Ekin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sap.

Klima: Soğuk veya sıcak hava vererek kapalı bir yerin havasını değiştiren elektrikli araç.