Sismoloji Nedir? Sismoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Sismoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sismoloji:
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin büyüklüğünün ölçülmesini ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sismoloji:
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin ölçülmesi ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Sismoloji:
Yer hareketlerini ve depremleri inceleyen bilim dalı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sismoloji:
Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.

 

Deprem Terimi Olarak Sismoloji:
Depremlerin oluş nedenleri, deprem dalgalarının yerküre içinde nasıl yayıldıkları, zayıf ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi teknikleri, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konuları ile uğraşan jeofizik biliminin uzmanlık alanı, deprem bilimi.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Diri Kırık (Aktif Fay): Gelecekte deprem üretmesi beklenen, diğer bir deyişle üzerinde sürekli gerilim birikimi olan ve sismik aktivitesi gözlenen yer kırığı.

Yağış: Bulutlardan düşen ve yere ulaşan sıvı (yağmur, çisenti) veya katı (kar, buz, dolu vb.) hâldeki suya verilen genel ad.

Şimşek: Bulutlar arasında, tek bulut içinde veya bulut ve çevre hava arasında; bir ani ve parlak ışık pırıltısıyla birlikte oluşan atmosferik elektrik boşalma

Isı: Sıcaklık değişmesine neden olan enerji türü.

Deprem Riski: Olası bir deprem sonucunda doğacak zararın (yaralanabilecek ya da ölebilecek insan sayısı ile muhtemel bina ve altyapı hasarlarının) ortaya konulması.

Şamandıra: Kapama düzenini sağlayan metal veya plastikten yapılmış suda yüzen top.