Sömürgecilik Nedir? Sömürgecilik Hakkında Kısaca Bilgi

Sömürgecilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sömürgecilik:
Bir devletin bir başka ülkeyi işgal ederek yönetmesi ve işgal ettiği ülkenin zenginlik kaynaklarını kendi yararına kullanması. Klasik anlamda XV. ve XVI. yüzyılda Coğrafi Keşiflerle deniz aşırı yerleri keşfederek başlattıkları hareket.(İlkçağda Kolonizasyon)

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sömürgecilik:
Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sömürgecilik:
Sömürge edinme siyaseti. Genel olarak bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Sömürgecilik:
1. Bir devletin kendi ülkesinin sınırları dışında başka ulusları, devletleri ve toplulukları siyasal ve ekonomik açıdan egemenliği altına alarak yayılması.

2. Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesi, müstemlekecilik, kolonyalizm.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Şehname: Divan Yazını'nda hükümdarların yaşam öykülerini, özelliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış koşuk.

Akrostiş: Her dizenin ilk harfi yukarıdan aşağıya doğru okununca ortaya bir söz çıkacak biçimde düzenlenmiş manzume.

Karye: Osmanlı literatüründe resmî kayıtlarda köy yerine kullanılan kelime.

Rezidans: Elçilerin ve benzeri yüksek devlet görevlilerinin oturmalarına ayrılmış konut.

Palaska: Askerlerin bellerine bağladıkları ya da göğüslerine çaprazlama olarak taktıkları, üzerinde fişek, kasatura vb. koymaya yarayan yerleri bulunan, genell

Hareket Ordusu: 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudu