Sosyalizm Nedir? Sosyalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:
Toplumculuk.

 

Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.

Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Taban Suyu: Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır. Marmara Bölgesi'ndeki ovalar

Çağlayan (Şelale, Çavlan): Küçük bir akarsuyun çok yüksek olmayan bir yerden dökülüp aktığı yer.

Ekstansif (Geleneksel) Tarım: Az emek ve az giderle yapılan tarım yöntemidir. Modern tarım yöntemleri uygulanmaz, nadas sık kullanılır, birim alandan alınan ürün ve verim düşüktür.

Kompostlama: Uygun yöntem ve donanım kullanarak katı atık içinde bulunan organik maddelerin kontrollü bir şekilde mikroorganizmalar tarafından çürütülmesi ve gübre

Don Olayı: Havanın açık ve durgun olduğu kış gecelerinde aşırı ısınma nedeniyle toprak donar. Don olayı tarımsal üretime büyük ölçüde zarar verir. Karasal bölgel

Metamorfik Taş: Başkalaşmış taş.