Sosyalizm Nedir? Sosyalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:
Toplumculuk.

 

Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.

Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Mandıra: Peynir, yoğurt ve tereyağı üretimi amacı ile yapılan ahır hayvancılığı

Magma: 1- Yerkabuğu içinde veya daha derinlerde bulunan, sıvı ya da hamur kıvamında, moleküler ergimiş gazlarda içeren, kırıklar boyunca sokulabilen, yeryüzü

Nükleer Pil: Araştırma, deneme ya da radyoelement üretimi için kullanılan nükleer reaktör.

Karstik Topografya: Yeraltı ve yerüstü sularının, aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayaları eriterek oluşturduğu şekil topluluğu.

Hububat: Tahıl. Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç vb. hasat edilen ürünler ile tohumlarının genel adı.

Bofor Ölçeği: Rüzgâr hızlarını gösteren ölçektir. Francis Beaufort (Bofor okunur.) tarafından 1806'da bulunan, 0 (sakin) ile 12 (tayfun) arası değişen rüzgâr hızla