Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.
Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.
Toplumculuk.
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.
Benzer Tarih Terimleri:
Tarikat: Bir dinin içinde özellikle İslamlıkta tasavvufa dayanan ve kimi ilkelerle birbirinden ayrılan kollardan, Allah'a kendine özgü bir tarzda ulaşma savınd
İstiklal Mahkemeleri: TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını
Mahrama: Anadolu'nun kimi yerlerinde, kadınların sokağa çıkarken giysilerinin ya da mantolarının üstüne örtündükleri geniş örtüdür.
İncil: İsa Peygamber'e indirilen, "Yeni Ahit" olarak da bilinen, Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adlı azizler tarafından ayrı ayrı derlenip
Şeri: 1- İslam hukuku ile ilgili, dini.
2- İslam şeriatına uyan.
Hafiye: Gizli polis.