Sünnet Nedir? Sünnet Hakkında Kısaca Bilgi

Sünnet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sünnet:
Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sünnet:
1- Peygamber Efendimiz'in farzlar ve vacipler dışında ibadet maksadıyla yaptığı ve müslümanlardan da yapılmasını istediği dinî görevlerdir. Sünnet-i Müekkede ve Sünnet-i Gayri Müekkede olarak ikiye ayrılır.

2- Peygamber (sav) efendimizin tavsiye ettiği, bizlere aktardığı düşünce, davranış ve emirlere denir. Bunlar Kur'an'da yer almayıp, uyulmasında çok büyük sevap ve faydalar bulunan tavsiyelerdir. Çünkü bizler ancak ve ancak Allah'ın affı Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)'in şefaati ile af olunup, Cennet'e girebiliriz.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sünnet:
1. Yol, adet, gidişat, huy, karakter, mizaç, hal, tavır, davranış.

2. Hz. Peygamberin (s.a.v.) söz, fiil ve takrirlerini (onamalarını) içeren örnek davranışlar.

3. Hz. Peygamberin yapmış olduğu farz ve vacibin dışındaki tavsiyeler, öğütler.

4. Dini emir ve yasakların çıkarılmış olduğu, Kur'an-ı Kerim'den sonra İslam hukukunun ikinci kaynağı.

5. Hz. Peygamberin (s.a.v.) kendi döneminde İslam toplumunu inanç, ibadet, tebliğ, hukuk, ekonomi, eğitim, ahlak, siyaset gibi çeşitli alanlarda, kısacası bireysel, toplumsal ve evrensel olmak üzere hayatın her alanında yönlendirip yönetmede, Kur'an başta olmak üzere esasa aldığı ilke ve prensipler bütününün oluşturduğu bir zihniyet, dünya görüşü.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Stupa: Kubbe şeklindeki Budist tapınağı.

Lejyon: 1-Eski Romalılarda piyade ve süvarilerden oluşan askeri birlik. 2-Fransız piyade birliği. Yabancılardan oluşan askerî birlik.

Sekülerleşme: Toplumsal ve kültürel alanların, dinsel kurum ve sembollerin hâkimiyetinden uzaklaşmasıdır.

Mültezim: 1- Devlete ait vergilerden birinin tahsilini götürü olarak üzerine alan kişi. 2- İltizam yöntemine göre kendi nam ve hesabına vergi toplama görev

Özerklik: Bir topluluğun kendisini bazı koşullar altında idare etme hakkı. Genelde ana devlete bağlı fakat kendi kurallarını da uygulayabilme özelliği.

Antropoloji: İnsan ırklarını inceleyerek sınıflandıran bilim dalıdır. İnsanın vücut yapısının ve öteki fiziksel özelliklerinin nasıl oluştuğunu, nasıl geliştiği