Sünnet Nedir? Sünnet Hakkında Kısaca Bilgi

Sünnet Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sünnet:
1. Yol, adet, gidişat, huy, karakter, mizaç, hal, tavır, davranış.

2. Hz. Peygamberin (s.a.v.) söz, fiil ve takrirlerini (onamalarını) içeren örnek davranışlar.

3. Hz. Peygamberin yapmış olduğu farz ve vacibin dışındaki tavsiyeler, öğütler.

4. Dini emir ve yasakların çıkarılmış olduğu, Kur'an-ı Kerim'den sonra İslam hukukunun ikinci kaynağı.

5. Hz. Peygamberin (s.a.v.) kendi döneminde İslam toplumunu inanç, ibadet, tebliğ, hukuk, ekonomi, eğitim, ahlak, siyaset gibi çeşitli alanlarda, kısacası bireysel, toplumsal ve evrensel olmak üzere hayatın her alanında yönlendirip yönetmede, Kur'an başta olmak üzere esasa aldığı ilke ve prensipler bütününün oluşturduğu bir zihniyet, dünya görüşü.

 

Tarih Terimi Olarak Sünnet:
Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sünnet:
1- Peygamber Efendimiz'in farzlar ve vacipler dışında ibadet maksadıyla yaptığı ve müslümanlardan da yapılmasını istediği dinî görevlerdir. Sünnet-i Müekkede ve Sünnet-i Gayri Müekkede olarak ikiye ayrılır.

2- Peygamber (sav) efendimizin tavsiye ettiği, bizlere aktardığı düşünce, davranış ve emirlere denir. Bunlar Kur'an'da yer almayıp, uyulmasında çok büyük sevap ve faydalar bulunan tavsiyelerdir. Çünkü bizler ancak ve ancak Allah'ın affı Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)'in şefaati ile af olunup, Cennet'e girebiliriz.

 

Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:

Konstantin: Roma İmparatoru.

Vekil: Birinin, işini görmesi işin kendi yerine bıraktığı veya yetki verdiği kimse.

Ahkâm: Hükümler.

Örf: 1. Yasalarla belirlenmemiş olan, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek, âdet. 2. Aklın ve dinin iyi ve güzel bulduğu, akıl tarafından reddedilmeyen g

Heva: Arzu, istek, meyletme. Kişinin, dinini dikkate almaksızın arzuladığı şeylere yönetmesi. Kişinin, akıl ve dince kötü görülen şeylere karşı eğilimi.

Darb-ı Mesel (Darbımesel, Darbı Mesel): Atasözü.