Takas Nedir? Takas Hakkında Kısaca Bilgi

Takas Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Takas:
Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Hukuk Terimi Olarak Takas:
Vadesi gelmiş, aynı cinsten ve karşılıklı iki alacağın birbirine sayışılması.

 

Tarih Terimi Olarak Takas:
İki ülke arasında yapılan alışverişin karşılıklı olarak malla ödenmesi.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Takas:
1. İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır. (Swap)

2. Bir ödeme veya menkul kıymet mutabakat sistemine gönderilen transfer emirlerinin aktarımı, bu emirlerin karşılıklı olarak iletilmesine ve mutabakat öncesi provizyon alındığı durumlarda provizyon alınmasına aracılık edilmesi ve bazı durumlarda bu emirlerin netleştirilmesi işlemleridir. (Clearing)

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Takas:
Para alacaklılarının ödeşmesidir. Gayrimenkul malların takası mümkün olmayıp, ancak trampası mümkündür. Uygulamada takas denerek genelde trampa kastedilmektedir. Vekâletnamelerdeki "gayrimenkulleri takas" yetkisinin trampa olarak yorumlanması mümkündür.

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Zabıt: Tutanak.

Düzenleyici İdari İşlemler: İdarenin bir kural koymak, değiştirmek ya da kaldırmak amacıyla yaptığı işlemler.

Atık Yönetimi: Hafriyat toprağı ile inşaat / yıkıntı atıklarının kaynağında ayrılarak toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, tekrar kullanılması, geri kazanıl

Kanun: Anayasanın yetkili kıldığı organ (T.B.M.M.) tarafından yazılı bir şekilde kabul edilmiş bulunan genel, sürekli, soyut ve yaptırım gücü olan hukuk kura

Normal İş Süresi: Çalışma yaşamının tarafları için en uygun olan günlük ve haftalık iş süresi uzunluğu.

Rüsum: Resimler; devlet dairelerinde ve diğer kamu kuruluşlarında görülen hizmet ve harcamaların karşılığı olarak alınan vergiler.