Tamamlayıcı renkler Nedir? Tamamlayıcı renkler Hakkında Kısaca Bilgi

Tamamlayıcı renkler Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Tamamlayıcı renkler:
Birbirlerine eklendiklerinde beyaz rengini veren renk çiftleri. Örneğin ikincil renkler (cyan, magenta ve sarı), birincil renklerin (sırasıyla kırmızı, yeşil ve mavi) tamamlayıcısıdır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Tamamlayıcı Renkler:
Renkler karşıt ya da tamamlayıcı renkler olarak ikili gruplara ayrılırlar. Siyah beyazın, kırmızı yeşilin, turuncu mavinin, sarı da morun karşıt rengidir. İki karşıt renk, bir araya gelirse, çok güçlü bir kontrast sağlanır ve birbirlerinin rezonansını (tınlama, parlama) arttırırlar.

 

Benzer Fotoğrafçılık Terimleri:

Otomatik Ölçüm: Fotoğraf makinesinin bu otomatik fonksiyonu ile sistem pozlama süresi ile diyafram açıklığı değerlerinin en uygun bileşimini belirlemektedir.

Yansıyan ışıkölçer: Fotoğrafı çekilecek cismin üzerinden yansıyan ışığı (parlaklığı) ölçmek için kullanılan ışıkölçer. (reflected light meter)

Fixed Aperture: Sabitlenmiş diyafram demektir. Normalde zoom objektif geniş açıdan dar açıya doğru gittikçe diyafram değişir. Fakat dijital kamerada diyaframı sabit t

Saturation: Beyaz ışığın bir renk üzerine düşen tonlanma derecesini ifade eder. Mesela bir renk yüzde yüz sature edilmiş ise hiç beyaz ışık içermediği söylenebili

Az ışıklı görüntü: Koyu tonların baskın olduğu bir görüntü. Az ışıklı bir görüntünün etkisi biraz daha pozlandırılarak az ışıklılık etkisi artırılabilir.

Flaş Gücünü Dengeleme: Bazı yüksek teknoloji ürünü refleks fotoğraf makinelerinde ve/veya ışıklarda bulunan ve flaş ışığının otomatik olarak gücünü değiştirmeye yarayan ayar