Tansiyon Terimi Hakkında Bilgiler
Tansiyon; kalp ve damar hastalıklarının habercisi olabileceği gibi felç geçirme riski ve böbrek hastalıkları hakkında da sinyal verir. Herhangi bir şikayetiniz olmasa da tansiyonunuzu muhakkak ölçmeniz gerekir. Ayda bir gün ve günde üç kez (sabah uyandığınızda, öğle yemeğinin ardından ve akşam dinlenme saatinizde) tansiyonunuzu ölçerek kaydetmek, kalp hastalığı yaşama riskinizi görmenizi sağlar. Genel olarak büyük tansiyonunuzu bilmenizde fayda var, bu tansiyon kalbin her nabızdaki kan pompalarken karşı olarak çalıştığı basıncı yansıtır. Büyük tansiyonunuzda 130 üstü hipertansiyon olarak kabul edilmeye başlar ve bu rakam 140'ı geçtiğinde artık tansiyonunuz çok yüksek demektir ve bir doktora başvurmanız gerekir.
Damarlarda dolaşan kanın, damar yüzeyine yapmış olduğu basınca damar basıncı veya tansiyon denir.
Kalbin kasılmasıyla atardamarlara dolan kanın damarların iç yüzüne yaptığı basınca tansiyon denir.
Atardamarlar içinde dolaşan kanın, damarlara yaptığı baskı, kan basıncı.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri:
Elektrolitler: Su ve elektrolit dengesindeki bozuklukların tespitinde kullanılır. Bazı hormonal hastalıklar ve böbrek hastalıkları hakkında bilgi verir.
Mukus: Solunum yolları ve sindirim organlarının hücreleri tarafından salgılanan madde.
Son Konak: Parazitin erişkin şeklini veya eşeyli çoğalan dönemini barındıran konaktır.
Gastrointestinal: Mide - bağırsak.
Lenfom: Lenf bezi kanseri.
Süngersi Ensefalopati: Beynin mikroskobik sünger görüntüsü halini aldığı bir hastalıktır. İnsan ve hayvanlarda Bulaşıcı süngersi ensefalopatiler (TSE) Creutzfeld-Jacob hasta