Tarih Öncesi Devirler Terimi Hakkında Bilgiler
İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3000 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir. Yazının bilinmediği döneme tarih öncesi(Prehistorik) çağlar denir. Tarih öncesi çağlar, insanların kullandıkları araç-gereç, eşya ve silahların yapıldığı malzemelere ayrıca şekil ve özelliklerine göre adlandırılır. Tarih öncesi devirler Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere iki bölüme ayrılır.
Tarih öncesi devirlerle ilgili bilinmesi gereken bazı özellikler şunlardır:
- Tarih öncesi devirlerle ilgili yazılı belgeler olmadığından insan topluluklarının bıraktığı kalıntılar kullanılarak bilgi toplanabilmiştir.
- Tarih öncesi devirler, insanların kullandıkları araç ve gereçlere göre dönemlere ayrılmıştır.
- Tarih öncesi devirlerin başlama ve bitişleri bölgelere göre farklılıklar göstermiştir.
- Tarih öncesi devirler Mısır hariç normal seyrini izlememiştir. Bunun nedeni göçler sonucunda uygarlık alanında ileri toplumların diğer toplulukları etkilemesidir.
Benzer Tarih Terimleri:
Hilâfet: İslâm birliğinin sembolü olan makam. Halifelik makamı.
Manastır: 1- Makedonyada bir kentin adıdır.
2- Rahiplerin ve rahibelerin dünya ile ilgilerini keserek yaşadıkları yapıdır. İlk manastır 529 yılında Aziz Ben
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi: İlk örneği 1688 yılında, İngiliz parlamentosu tarafından''İngiliz Yurttaşlık Hakları" bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı
Gensoru: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, milletvekillerince başbakana ya da bakanlardan birine bir sorunla ilgili olarak sorulan ve görüşmeler sonunda o konu
Korsan: Osmanlılarda deniz komando askeri. (Bugün deniz haydudu anlamında kullanılıyor).
Bani: Bina yapan kişilere verilen isim.