Taş hastalığı Terimi Hakkında Bilgiler
Hastalığın sebebi Aspergillus Flavus isimli küf mantarıdır. Bu hastalığa yakalanmış olan petekler yeşil renkli bir görünüştedirler. İç organlarını etkileyerek larvanın ölmesine neden olur. Larvalar mumyalanmış gibi kuruyarak petek gözünü tamamen doldururlar. Bu mantarların sporları balda da yaşayabildiği için, insana da geçer. Bu yüzden taş hastalığına yakalanmış kovanlardan çıkan balları yemek tehlikelidir.
Benzer Arıcılık Terimleri:
Organik bal: Organik arıcılık yapılarak elde edilen bal. Bkz. Organik arıcılık.
Sır alma (bozma): Hasat edilen balların petek gözlerindeki balmumu kapaklarının süzme işleminden önce peteğe zarar vermeden alınması.
Kartal kanat (Çörekçi) arı: Anadolu arılarının ilkel kovanlarda petekleri yapma şekline göre, petekleri çapraz yapan arı.
Sperm kesesi (Spermateka): Ana arıda vajinanın üst kısmında bulunan ve kısa bir kanalla vajinaya açılan, yaklaşık 1 mm. Çapında ve ana arının çiftleştiği erkek arılardan aldığı
Bakıcı koloni: Ana arı yetiştirmek için transfer edilen larvaların verildiği, özel olarak düzenlenmiş, çoğunlukla genç arılardan oluşan ve bakmaları gereken yavrusu
Koloni sönmesi: Koloninin, çeşitli nedenlerle sağlıklı yavru yetiştiremeyerek, yaşlanmış arıların ömürlerinin bitip merada ölmeleri sonucunda, kolonide arı kalmaması.