Tonaj Ölçüleri Nedir? Tonaj Ölçüleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tonaj Ölçüleri Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Tonaj Ölçüleri:
GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.

NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir.

DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer.

DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır.

BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Yat: Felemenkçe "Jacht" kelimesinden türeyen bu terimin orijinal anlamı 'prens, elçi gibi bir krallıktan diğerine yolculuk eden önemli şahsiyetleri taşıyan

Silyon Feneri: Gece ve karanlıkta, gemilerin seyir halindeyken pruva ve grandi direkleri cundalarında yaktıkları ufkun 20 kertelik bir sahasından berrak havada en az

Loça Kovanı: Loçanın iç tarafına geçirilmiş dökme demirden yapılmış silindir şeklindeki kovan. 

Larmo Yakası Halatı: Larmo yakasını kuvvetlendirmek için dikilen halat. 

Toka Etmek: Bir şeyi yerine kadar kaldırmak (Sancak toka etmek, işaret toka)

Avarya: Deniz yolculuğundaki olağanüstü giderlerin, gemi veya yükte meydana gelecek bütün hasarları ifade eden terim.