Tonaj Ölçüleri Nedir? Tonaj Ölçüleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tonaj Ölçüleri Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Tonaj Ölçüleri:
GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.

NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir.

DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer.

DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır.

BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Yakamoz: Su içinde ışık biriktirebilen tekhücrelilerin total yansıma halınde ışıldaması.

Hakiki Mevki: Bir geminin, dünya üzerinde enlem, boylam olarak mevkileri belli maddelerden alınan kerterizlerle, tespit etmiş olduğu mevkidir. Bu mevki geminin haki

Gros Tonilato: 2,83 m3 büyüklüğünde hacım birimidir. Bir teknenin tüm kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacmının yüze bölümüdür. 

Ana Omurga: Postaların bağlandığı, baştan kıça kadar uzanan ağaç / demir kısım.

Iskalarya Bağı: Iskalaryaları çarmıklara bağlamak için yapılan bağ. Kazıkbağı. 

Firaşkon: Çok ağır malzemeleri kaldırmak için kullanılan üç dilli iki makaradan ibaret palanga.