Türk Sanatı Nedir? Türk Sanatı Hakkında Kısaca Bilgi

Türk Sanatı Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Türk Sanatı:
Tarih boyunca Türk devletleri ya da topluluklarınca oluşturulan sanat. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus söz konusudur. Sanat ya da dönemin öncesi ve sonrası olarak ele alınabilen ve aynı kültür çevresine ait başka dönemlerin veya üslupların olup olmadığı hususu. O halde Türk sanatı ancak bir süreç olarak varolduğu coğrafi ve kültürel çevreler için geçerli bir terimdir. Dolayısı ile anadolu Türk sanatı kavramını, zamanda ve mekânda esneklik ve yaygınlık gösteren bir süreç olarak ele almak ve siyasal oluşumlarla zorunlu bir bağlantı içinde düşünmek gerekir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Türk Sanatı:
Tarih boyunca Türk devletleri ya da topluluklarınca oluşturulan sanattır.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Ziggurat: 1. Sümerler tarafından basamaklı piramit biçiminde, yukarı doğru gittikçe daralan tapınak mimarisi. 2. Sümerlerin dört köşe planlı, dıştan dolaşan

Nesih Yazı: Hat sanatında şeş kalem diye adlandırılan, Arap harfleri ile yazılan, yuvarlak ve yumuşak hatlı bir yazı biçimi.

Kubbe Ayağı: Kubbeyi taşıyan ayaklardan her biridir.

Amatör: Bir sanatı kazanç için değil, sırf zevk için yapan kimse, hevesli, meraklı.

Pentür: Yağlıboya tablo anlamında kullanılır. Kökeni Fransızcadır. Boyama. Boya resim sanatı. (Painting)

Harim: Camiilerde ibadetin gerçekleştirildiği ana mekân. Belirli kısıtlamaların olduğu, girilmesi yabancıya yasak olan, kutsal tutulan, korunulan mekan.