Vakıf Arazi Terimi Hakkında Bilgiler
Selçuklular'da geliri sosyal yardım kurumlarına ayrılan topraklardır.
Osmanlı Devleti'nde geliri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi bilim ve hayır kurumlarının yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılan topraklardı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.
1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.
2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı.
3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:
Kadavra: Tıp öğretiminde, üzerinde çalışma yapılan ölü insan veya hayvan vücudu.
Miri Arazi: Selçuklular'da topraklar, devletin malı sayılırdı ve bu topraklara miri arazi denirdi. Miri Arazi 4'e ayrılır:
1- Has Arazi
2- Vakıf Arazi
3- Mülk
Reşit: 1. İyi hareket eden, akıllı.
2. Ergin.
Mimar: Yapıların planını yapıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kimse.
Aziz: Ermiş.
Sel: 1. Şiddetli yağmurlar yağdığında, dereler, çaylar ve nehirler taştığında, tusunami oluştuğunda, denizlerin büyük dalgalar ile kıyıları sular altında b