Varroa Terimi Hakkında Bilgiler
Varroa akarı, bal arılarının bedenleri dışında yaşayan bir parazittir. Varroa hem ergin arılar, hem de gelişmekte olan yavruların kanını (hemolenfini) emdiğinden üzerlerinde beslendikleri arıları zayıflatarak arıların yaşam sürelerini kısaltırlar. Arıların bağışıklık sistemini bastırarak virüs ve enfeksiyonların yayılmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda arılar üzerinde asimetrik kanatlar, çarpık bacaklar ve kısalmış karın (abdomen) gibi etkiler görülür. Düşük seviyelerdeki Varroa istilalarında bile ergin arılar zayıflar ve ömürleri kısalır (%50'ye kadar), yavrular ise gelişimlerini tamamlayamazlar. (Varroa jacobsoni, Varroa destructor, Arı akarı)
Benzer Arıcılık Terimleri:
Çiftleşme feromunu (kokusu): Ana arının çiftleşme uçuşu sırasında, erkek arıları cezbetmek için salgıladığı koku.
Baş maskesi: Arıcıların, başlarını arı sokmasına karşı korumak için giydikleri, yüze gelen kısmı sinek telli maske.
İnvert şeker: Sakkarozun çeşitli hidroliz yöntemleriyle kendisini oluşturan glukoz ve fruktoza parçalanması sonunda elde edilen şeker (glukoz ve fruktoz) karışımı.
Trake akarı: Acarapis woodi Akariyoz hastalığının etmeni olan ve solunum borularında çoğalıp kan emerek yaşayan parazit akar.
Çiftleşme işareti: Çiftleşmeden dönen ana arının döl yoluna takılı, kendisiyle son çiftleşen erkek arıya ait üreme organı.
Kıbrıs arısı: Ana vatanı Kıbrıs olan ve çok eski yıllardan beri bilinen, sarı renkli, hırçın ve sokucu bir genotip. (Apis mellifera cypria)