Yasa Nedir? Yasa Hakkında Kısaca Bilgi

Yasa Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yasa:
Kanunname, Mevzuat.

 

Tarih Terimi Olarak Yasa:
Devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan, uyulmadığı zaman belli yaptırımlarla karşılaşılan kural.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yasa:
1- Bireylerin toplum içindeki eylem ve davranışlarını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır.

2- Olaylar arasında düzenli bir bağıntıyı tespit eden ve bir şeyin zorunlu olduğunu dile getiren genel önerme. Olayların gidişinde olağan dışına yer vermeyen, değişmezlik ve zorunluluk gösteren kural.

3- Teorinin unsurları arasındaki ilişkinin matematiksel olarak ifade edilmesiyle ortaya çıkan; genel, gerçekleşme olasılığı yüksek önerme.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yasa:
Devletin yasama organı tarafından anayasaya uygun olarak hazırlanmış, herkesin uymak zorunda olduğu yaptırıma bağlı kurallardır. Yasa teklifi vermeye bakalar kurulu ve milletvekilleri yetkilidirler. Yasalar resmi gazetede yayınlanır.

 

Hukuk Terimi Olarak Yasa:
Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun.

 

Fizik Terimi Olarak Yasa:
Çok sayıda deney ve gözlemlerden sonra, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen durum.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasa:
Bkz. Kanun

 

Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:

Müzikhol / Taverna: Oturarak veya ayakta, kadehle içki ve yiyecek verilen, canlı veya cansız müzik yayını yapılan kapalı veya açık yer.

Bina İnşaat Harcı: Belediye Gelirleri Kanunu'na göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatı (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya

Bütçe Kararnamesi: Bütçe yılına ait gider ve gelir toplamları ile bunlarla ilgili hükümleri ve bütçe açığı varsa ne suretle kapatılacağına ilişkin hususları içeren metin

Hesap Verilebilirlik: Kısaca bir kimsenin yaptıklarından dolayı başka bir otoriteye açıklamada bulunması olarak tanımlanabilir ve modern yönetimin teori ve uygulamasında an

Oryantasyon: Yeni çalışanlara organizasyonu ve kendi iş birimlerini tanıtmak ve işe alıştırmak için gerçekleştirilen aktiviteler.

Yetki Devri: 1) Bir makam veya organın sahip olduğu yetkileri başka bir makam veya organa devretmesi. 2) Örgütteki kişilerin kendilerine verilen özel görevleri baş