Yeniçeri Nedir? Yeniçeri Hakkında Kısaca Bilgi

Yeniçeri Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yeniçeri:
I.Murat tarafından Yeniçeri Ocağı adıyla kurulan II. Mahmut zamanında ortadan kaldırılan Osmanlı İmparatorluğu'nun piyade asker sınıfı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Yeniçeri:
Orhan Gazi tarafından kurulan piyade sınıfı asker ocağının erleri. Başlangıçta çok başarılı hizmetler gören yeniçeri ocağı zamanla dejenere olmuş ve defalarca baş kaldırarak devletin başına dert olmuştur. Yeniçeri ocağı 1826 yılında II.Mahmud tarafından başka bir askeri ocak kurularak ( Nizami cedid) ortadan kaldırılmıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Yeniçeri:
Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

SSK: Özel kurumlarda veya fabrikalarda çalışanların bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumudur.

Tümülüs: Friglerin soyluları ve krallarını gömdükleri ağaçtan yapılmış ve üzeri toprakla örtülü yığma mezarlara Tümülüs denir.

Mobil: Hareketli, taşınabilir.

Tanzimat: Sultan Abdülmecit zamanında 1839'da "Gülhane Hattı Hümayunu" adıyla da anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirm

Kurultay: 1. Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı

Emniyet Kemeri: Motorlu taşıtlarda insanların güvenliğini sağlayan bele takılan kemer.