Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler
Kuzeyden esen rüzgar.
Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.
1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.
2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.
1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.
2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.
3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.
Hatip ebrusunun bir türüdür.
Benzer Denizcilik Terimleri:
Baba: 1- Deniz aracından sahile veya diğer bir gemiye verilen halatların bağlanması için dikine ve yan yana yapılmış demir veya ağaç kısa sütunlardır.
2-
Bocalamak: Gemilerin fırtınalı ve denizli havalarda ilerlemeyip, yalpa yapmasını önlemek ve uygun bir zamanda aksi rotaya dönmek suretiyle denizleri kıçtan almak
Charter (Çartır ): Kiralamak, bir geminin kiralanması anlamına gelir. "Çartırdaki gemi" sözü, gemiadamları arasında taramp seferi yapan gemi karşılığında kullanılsa da e
Yıllık Gemi Sağlık Cüzdanı: Türk limanları arasında çalışan ve kabotaj hakkına sahip iki yüz elli net tona kadar olan gemilere yapılacak sağlık denetimi sonrasında bir yıllığına
Volta: Bir halatın babaya veya biteye bir kez dolaştırmak. İtalyanca=defa,kere
Şalopa: Filikadan büyük kürek ve yelkenle hareket eden tekne.