Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler
Kuzeyden esen rüzgar.
Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.
1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.
2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.
1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.
2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.
3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.
Hatip ebrusunun bir türüdür.
Benzer Denizcilik Terimleri:
Rasad: Gök cisimlerini inceleme.
Kavela: Halat dikme işlemlerinde kullanılan sert bir ağaçtan yapılmış havuç şekline benzeyen malzemedir.
Farş Tahtaları: Ağaç bir teknenin sintine üzerindeki aralıklı tahtaları.
Babafingo Rilileri: Çanaklığın her iki tarafına bağlanan gabya çarmıklarının gerildiğinde çanaklığı esnetmemesi için çarmık boğatalarının çanaklık altlarına gelen kilitle
Sığ Su: Denizin (genellikle sahil kısmına yakın) herhangi bir kısmında teknelerin seyretmelerine uygun olmayacak şekilde az su bulunan pek derin olmayan yerle
İsparmaça: Deniz içindeki bir gemiye ait iki veya diğer gemilere ait zincirlerin birbirine dolaşması.