Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler
Kuzeyden esen rüzgar.
Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.
1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.
2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.
1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.
2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.
3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.
Hatip ebrusunun bir türüdür.
Benzer Denizcilik Terimleri:
Dıraveçe Demiri: Çarmıkların basıldığında birleşmemeleri için boğatalar üzerindeki ilk basamaklara ve yukarıya doğru uygun aralıklara konulan demir çubuklar.
Borda: Gemilerin veya teknelerin dış tarafta ve su kesiminden yukarıda kalan yan kısımları. Sancak taraftakine sancak borda, iskele taraftakine iskele borda
Kenar: Yelkenlerin kenar ve (köşelerine) denir.
Köşeler:
-Çördek köşesi: Üçken (Markoni) yelkenlerde yelkenlerin basıldığı (hisa edildiği) mandarın bağlı
Tersane: Gemilerin inşa edildiği veya tamir ve bakım gördüğü yerler.
Limanlık: Denizin çalkantısız ve sükunet halinde olduğunu belirten terim.
Keşişleme: Güney-doğu dan esen rüzgar.