Yıldız Nedir? Yıldız Hakkında Kısaca Bilgi

Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız:
1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.

2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.

3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Yıldız:
Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yıldız:
1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.

2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.

 

Denizcilik Terimi Olarak Yıldız:
Kuzeyden esen rüzgar.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Yıldız:
Hatip ebrusunun bir türüdür.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Satürn Gezegeni: - Güneş sisteminin 2. Büyük gezegenidir. - Kütlesi % 94 hidrojen ve % 6 helyumdan oluşur. - En düşük yoğunluktaki gezegendir. - Soğuk bir gezegen

Meteoroid: Uzaydaki küçük göktaşları.

Ağlı Tayfçeker: Optik ağlardan yapılmış tayfçeker.

En Beri Noktası: Yörünge hareketi sırasında bir cismin, yörüngenin odağına en yakın olduğu nokta. Örneğin, Dünya çevresinde elips yörüngesinde dolanan bir uydunun yörü

Odak Oranı (Fotoğrafik Hız): Odak Oranı = Odak Uzaklığı (mm) / Açıklık (mm) ile hesaplanır. Odak oranı size teleskobunuzla fotoğraf çekebilme hızını verir.

Katı Açı: Uzay açı. Bir gök cisminin radyan kare = steradyan biriminde gök yüzünde kapladığı alan.