Yönetmen Nedir? Yönetmen Hakkında Kısaca Bilgi

Yönetmen Terimi Hakkında Bilgiler

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yönetmen:
Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.

 

Tiyatro Terimi Olarak Yönetmen:
Bir oyunu, gerekli gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde,doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı. Yönetmenin hem iyi pedagog , hem de işinde usta olması gerekir.Yönetmenin bir dünya görüşü olmalı, müzikten, plastik sanatlardan, ışıklardan anlamalı,yazın,felsefe,tarih ve toplumbilim alanlarında birikimli olmalıdır. Ayrıca, üzerinde çalıştığı sahnenin coğrafyasını,duygusal atmosfer birimlerini ve etki alanları üzerinde ustalaşmış olmalıdır.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Yönetmen:
Tiyatro, televizyon ve sinema yapımlarında kendi vizyonu doğrultusunda; icracıların performansını düzenleyen ve yönlendiren, metin/koreografi, yorum, dekor, kostüm, müzik vb. öğeler arasında birlik sağlayan kişi.

 

Benzer Eğitim-Öğretim Terimleri:

Birleştirilmiş Sınıf Öğretimi: Birçok sınıfın bir araya getirilerek bir öğretmence yetiştirilmesi.

Aritmetik Ortalama: Bir diziyi oluşturan sayısal değerler toplamının o dizide yer alan değerler sayısına bölünmesiyle elde edilen sonuç.

Bakanlık Denetmeni: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta dereceli okullar ile yüksek okullarda görevli öğretmen ve öğrencilerin çalışmalarını denetleyen, gerektiğinde resm

Ayırma Gücü: Bir test maddesinin, kimi özellikleri bakımından kişiler arasında ayırım yapabilme niteliği.

Akşam Lisesi: Öğrenimlerini gündüz sürdüremeyenler ile yaşları öğrenim çağını aşmış olan gençlere lise öğrenimi sağlayan dört yıllık okul.

Normal Eğitim: İlköğretim kurumlarında sabah ve öğleden sonrayı kapsayacak şekilde yapılan eğitim.