Yüzey Gerilimi Terimi Hakkında Bilgiler
Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.
1. Yüzeydeki sıvı moleküllerinden, sıvı ile ortam arasındaki ara yüzeye çakışık olanların, birbirlerine uyguladıkları kohezyon kuvvetleriyle oluşturdukları zar benzeri tabakanın gerilimidir.
2. Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.
Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.
Benzer Kimya Terimleri:
Amfoter Metaller: 1. Asit ve kuvvetli bazlarla tepkimeye giren aktif metallere amfoter metaller denir. Be, Zn, Al, Sn, Pb, Cr metalleri amfoter metaldir.
2. Al, Sn,
Atom Numarası (Z): Bir atomun çekirdeğindeki proton sayısıdır. Yada nötr bir atomda çekirdeğin etrafındaki toplam elektronların sayısına eşittir.
Kristal Örgü Yapısı: İyonik bileşiklerde tanecikler son derece düzenli şekilde sıralanırlar. Buna kristal örgü yapısı denir.
Kristal Örgüde; genellikle anyonların hacmi
Cam Elektrot: Hidronyum iyonları konsantrasyonları farklı olan çözeltileri ayıran ince bir cam membran boyunca bir potansiyelin oluştuğu elektrottur.
Asitlik Sabiti: 1-Zayıf asitlerin sulu çözeltideki denge sabiti.
2-Suya proton aktarmadaki denge sabiti.
Aşırı Doymuş Çözelti: 1. Belirli sıcaklıktaki doymuş halinden geçici olarak daha fazla çözünen içeren çözelti.
2. Belirli şartlar altında (sıcaklık ve basınç) çözebilece