Zabıta Terimi Hakkında Bilgiler
Belediye hizmetlerinin güvenliğini sağlamakla görevli yönetim.
Kolluk. Kolluk terimi; kollamak kelimesinden türetilmiştir. Zabıta, zaptiye, inzibat hep aynı kökten türetilmiş birer isimdir. Kolluk, kollama görevini yapan kuruluşa, bazen de o kuruluş adına hareket eden kişiye ad olmaktadır. Genel olarak, kamu düzenini koruma, kollama, suç ve suçluları tespit etme, yakalama ve bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşlara yardımcı olma görevlerine kolluk (zabıta) görevleri denilmektedir. Bu genel tanım esas alındığında Kolluk (zabıta) kavramı, yukarıda sayılan görevleri yapan teşkilat veya bu teşkilatta çalışan bu amaçla görevlendirilmiş görevliler için kullanılmaktadır. Kolluk, bir yandan kamu düzenini sağlayan, koruyan yada bozulduğunda eski durumuna getiren yönetsel etkinlikler, diğer yandan da bu tür etkinlikleri yürüten görevliler anlamında kullanılır. Kolluğa zabıta veya polis denir. Genel kolluk gücü olarak polis ve jandarma, özel kolluk gücü olarak da zabıta kavramı kullanılır.
Benzer Trafik ve İlk Yardım Terimleri:
Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlara motosiklet denir. Bunlardan karoserini yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde
Araç Muayene İstasyonu: Araçların niteliklerini tespit ve kontrol edebilecek cihaz ve personeli bulunan ve teknik kontrolü yapılan yerdir.
Araçların Muayenesi;
HUSUSİ (
Fonksiyon: İşlev, görev.
Kusur: 1- Bilerek veya bilmeyerek bir işi gereği gibi yapmama.
2- Eksiklik.
Psikomotor Yetenek Düzeyi: Sürücülerin tepki hızı, göz, el ve ayak koordinasyonundaki yetenek düzeyidir.
Koordinasyon: Uyum içinde cereyan eden hareket, eş güdüm.