Zekat Nedir? Zekat Hakkında Kısaca Bilgi

Zekat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Zekat:
Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zekat:
1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zekât:
Müslümanlıkta, zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin dağıtılmasını öngören İslam’ın beş şartından biri.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Hazine: Devletin bütün parası ve malvarlığının toplamı.

Oyma: Oyulmuş figür veya desenler.

Narh Sistemi: Tüketiciyi korumak amacıyla, özellikle temel ihtiyaç maddeleri için resmî makamlarca belirlenen ve her yerde geçerli olan fiyat sisteminin uygulanması

Bab-ı Ali Baskını: İttihat ve Terakki Fırkası'nın Kâmil Paşa hükümetini devirmek için düzenlediği baskın (23 Ocak 1913).

İmaret: Eskiden yoksullara, kimsesizlere, medrese öğrencilerine parasız yemek verilen hayır kurumu.

Helenizm: Grek uygarlığının tümüne verilen ad.