Zikir Nedir? Zikir Hakkında Kısaca Bilgi

Zikir Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zikir:
1. Adını söylemek, sözünü söylemek, anmak.

2. Okunması âdet olan duaları ve Kur'an ayetlerini sürekli tekrarlamak.

3. Allah'ın bazı isimlerini, anlamlarını düşünerek belli sayıda ve belli miktarlarda okumak.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zikir:
Zikir, sözlükte anmak, hatırlamak demektir. Dinî bir terim olarak zikir, Allah'ı anmak ve hatırlamaktır. Bu da "Allah / Lâ ilâhe illallah (Allah'tan başka ilah yoktur) / Allahû ekber (Allah uludur) / Elhamdulillah (Şükür Allah'adır) gibi kelimelerin dille ve kalble tekrarlanmasıyla olur. Zikir, Allah'ın yüceliğini her an akılda tutmak, hep O'nunla olmak, O'nu bir an olsun akıldan çıkarmamak, O'na olan sevgimizi dile getirmek için yapılır.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Zikir:
Zikir, her işte Allah'ı hatırlamak, zihinde tutmak, yâd etmek, unutmamak ve anmak, kendini gafletten kurtarmak, kulun Allah'ı dille ve kalple anması anlamında Kur'an kaynaklı bir tasavvuf kavramıdır. Gaflet de Allah'ı unutmak demektir.

Mutasavvıflara göre gerçek zikir, Allah'ı çok sevmek, O'ndan nasıl korkulmak gerekiyorsa öyle korkmaktır.

 

Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:

Darb-ı Mesel (Darbımesel, Darbı Mesel): Atasözü.

Batıl: 1. Yok olup giden, gerçek ve doğru olmayan, esassız, boş şey, boşa giden, hükümsüz, gerçeğe aykırı, hikmetsiz, temelsiz. 2. Allah'ın (c.c.), Peygam

Özdeyiş: Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz, vecize, kelamıkibar.

Ebedi: Sonsuz, ölümsüz.

Mütevazı: 1. Alçak gönüllü olma, kibirlenmeme. 2. Gösterişsiz olma. 3. İnsanın, kendisinin de yaratılmış olduğunu bilerek insanlara karşı büyüklük taslama

Hile: Birini aldatmak, yanıltmak için yapılan düzen, dolap, oyun, desise, entrika.