Zooloji Nedir? Zooloji Hakkında Kısaca Bilgi

Zooloji Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Zooloji:
Zoo hayvanlar topluluğu, logos bilim anlamında kullanılan bir kelime olduğundan, Zooloji; biyolojinin hayvanları çeşitli yönleriyle inceleyen bir dalıdır. Eski çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenmiş birçok tür ve günümüzde yaşayan bütün hayvanlar, zoolojinin inceleme alanına girmektedir. İnsanların merak ve araştırma eğilimiyle ortaya çıkan zoolojinin insanlık tarihi kadar eski olma olasığı vardır. İlk olarak Mısır, İran ve Yunan kültürlerinde hayvanları incelemelere ait fikirler, yazılı belgeler görülmektedir. Geçmişte hayvanların basit tanımı ve işlevi, embriyonik gelişimi, beslenmeleri, sağlığı, davranışları, kalıtım ve evrimleriyle; çevreleri ve diğer canlılarla olan etkileşim ve iletişimlerini, incelemeye başlamış olup, daha sonraları altdallara ayrılacak kadar gelişmiştir. Günümüzde her bilimadamı bu bilimin altdallarından biriyle ilgilenmekte, ve ilgilendiği dala göre adlandırılmaktadır. Zooloji, tıptan, toplum sağlığından, ziraatten ve toplum bilimlerinden, uzay bilimlerine kadar tüm alanları ilgilendirmekte, bu alanlarda yapılacak herhangi bir araştırma biyoloji, ve dolayısıyla zooloji kapsamına girmektedir. Tüm düşünceler, tüm araştırmalar kökünü doğadan almakta olduğu gerçeği, zoolojinin neden bu kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anlatmaktadır.

Zooloji Dalları
Akaroloji, Araknoloji, Entomoloji, Etholoji, Herpetoloji, İhtiyoloji, Mammaloji, Mirmekoloji, Nöroetholoji, Ornitoloji, Paleozooloji, Paleontoloji, Setoloji

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Zooloji:
Biyolojinin hayvanları inceleyen dalı. Hayvan bilimi.

 

Sanat Terimi Olarak Zooloji:
Hayvanların sınıflandırılması, dağılımı, davranışı, yapıları ve görevleri ile ilgili bilim dalı.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zooloji:
Hayvan bilimi.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Hemiparazit (Yarı Parazit): Fotosentez yapabilen fakat suyu ve mineral besin maddelerini yaşayan bir başka bitkinin gövdesinden elde eden parazitik bitki.

CAM bitkisi: Kurak ortamlardaki fotosenteze adaptasyon için crassulacean asit metabolizmasını kullanan bitki.

Kondrin: Kıkırdak yapı hücrelerinin salgıladıkları ara madde.

Deoksiribonükleaz (DNAaz): DNA'daki fosfodiester bağlarını koparan, DNA'nın bileşenlerine ayrılmasını sağlayan çeşitli enzimlerden (endonükleaz, ekzonükleaz gibi) her biri.

Ovovivipar: Bir plasenta oluşumuyla anne-yavru arasında bağlantı olmaksızın, yumurtası vücut içinde gelişen ve yavruyu yumurtadan çıktıktan sonra vücut dışına bır

Androjen: 1. Testosteron ya da öteki erkek eşey hormonlarından biri gibi erkek özelliğini veren herhangi bir maddedir. 2. Erkek eşey hormonlarının genel adı.