Ne ekersen, onu biçersin. Atasözünün anlamı, açıklaması:
Atasözü / güzel söz "Ne ekersen, onu biçersin." ile ilgili anlamı, açıklaması nedir? sorularınıza güncel açıklamalar ve yorumlarla TDK uyumlu atasözleri sözlüğümüzde cevap verilmektedir.
Atasözü / Güzel Söz:
Ne ekersen, onu biçersin.
Güzel sözün / atasözünün açıklaması ve anlamı:
Tarlaya buğday eken, hasat zamanı gelince tarlasından doğal olarak buğday biçer.
Benzer biçimde; istisnalar hariç, normal insanları göz önüne aldığımızda kişiler çevrelerine nasıl davranırlarsa öyle karşılık görürler. İyilik yapanlar iyilik, kötülük yapanlar kötülük görürler.
Ancak bu noktada belirtmek gerekir ki iyi insan, iyiliğe daha fazla iyilikle karşılık vermeli. Kötülüğe ise kötülükle karşılık vermek bir şey kazandırmayacağı için, olayı uzatmamalı, sorun çözücü davranmalı, olmadı ilgili kişi veya olaydan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. dersimiz.com
Ne ekersen, onu biçersin atasözü ile ilgili kompozisyon örneği:
Bu dünyada herkes yaptığının karşılığını bulur. Kötüler er geç cezalarını çekerler. İyiler ise, türlü şekil ve yollarla mükâfat görürler.
İyi niyetle attığımız her adım, yaptığımız her iş, er geç yüzümüzü güldürecektir. Birçokları, karşılaştıkları zorluklardan, kötü ve sıkıntılı durumlardan yakınır dururlar. Oysa tüm kötülüklerin ve acı gerçeklerin ilk tohumu insan ruhuna atılır. Yalnız kendini düşünmenin ve bencilliğinin ihtirasına kapılan insanoğlu, dünyayı kendi arzularını fazlasıyla doyurabileceği bir ganimet alanı sanır. Vicdan, irade ve eğitim, o büyük güçlerini göstermediği sürece kötülükler kara bir bulut gibi sarar dünyamızı.
Bazen işlerimizin gönlümüzce olmadığına, çabalarımızın meyvelerini alamadığımıza üzülürüz. Bunların gerçek nedenleri üzerinde duracağımıza, koyu bir karamsarlığa kapılırız. Hayatta atılan ilk adımlar, sonuçları bakımından çok önemlidir. Bu nedenle hayatta, her türlü alanda ilk adımları atarken çok dikkatli olmalıyız. Yersiz düşüncelerle, yanlış davranışlarla çevremize, dolayısıyla da kendimize zarar vermekten kaçınmalıyız. Başkalarının bize karşı iyi niyetli olmalarını istiyorsak, önce kendimiz iyi olmalıyız.
Kısacası; Her birey kendi içindeki kötülük tohumlarını yok etmeyi başardığı takdirde, bu dünyada kötülük denen şey de ortadan kalkacaktır.
Açıklamalı Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü
Atasözü / Güzel Sözü ve Açıklamasını Paylaşın: