Eğitim Sitesi

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem

Ana Sayfa > Atatürk Hakkında Bilgiler > Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem

Atatürkün Sanata Verdiği Önem:

Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin şart olduğunu belirtmiş, kültür ve sanat alanında da birçok yenilik getirmiştir. Türkiye’de yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşılması hedefini yakalayan Atatürk, sanata verdiği önemle modern Türk sanatlarının öncüsü ve mimarı olmuştur.

 

Daha Ankara’da otel, lokanta yokken O Avrupa’ya resim, müzik tahsiline insanları yolladı. Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun gibi kompozitörler Çallı İbrahim, Namık İsmail gibi ressamlar bunlardan bazılarıdır (Vedat Nedim Tör, 1923 Sanat ve Bilim Konferansı)

 

Atatürk, Türkiye’nin yeniden yapılanma döneminde, milli kültürü yansıtan bir sanat anlayışının oluşması adına önemli adımlar atmıştır. Atatürk, sanatın Türk Milleti için önemini şu veciz sözleri ile ifade etmiştir:

 

Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.

 

Atatürk sanat alanındaki atılımlarda öncelikli olarak mimariyi ele almıştır. Türkiye’nin modern bir mimarisinin olması için Almanya’dan şehir planlamacıları ve mimarlar getirtmiştir. Bu uzmanların yönlendirmeleri sonucu mimari alanda yeni bir yol çizilmesini sağlamıştır. Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı binaları bu dönemin ilk ürünleridir.

 

Atatürk, Türk Milleti’nin sahip olduğu en görkemli yapının milli birlik ve beraberliğin merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olması gerektiğini belirtmiş ve TBMM binasının çağdaş ve estetik olması için gerekli tüm adımları atmıştır. Bu bina için yurtdışından özel mermerler dahi getirtilmiştir. Türk mimarlarına maddi ve manevi büyük destek veren Atatürk, bu yolla milli mimarlık akımının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

 

Mustafa Kemal Atatürk, Türk halkının güzel sanatların önemli kollarından resim ve heykeltıraşlıkta da ilerlemesi için birtakım faaliyetler yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde tüm Türk ressamlarının, Cumhuriyet ve inkılapları resmetmelerini sağlayarak, milli birliğin sanat alanına yansıması hedefine ulaşmıştır. Tüm Türkiye’de heykel ve anıt dikilmesine başlanması da, onun getirdiği yeniliklerden biridir. Büyük Önder’in bu çalışmaları sonucu, Türkiye’de resim ve heykel sanatları önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir.

 

Türk Milleti’nin sanatsal geçmişine de sahip çıkan Atatürk, 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açarak, Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemin sanatsal ürünlerini aynı çatı altında biraraya getirmiştir.

 

Türk müziği, Mustafa Kemal Atatürk’ün önem verdiği bir diğer konu olmuştur. İlk Türk operasının hazırlanması için ünlü müzisyen Adnan Saygun’u görevlendiren Atatürk, Cemal Reşit Rey’e de ilk konservatuarı kurdurmuştur. Türk müziğinin, akademik alt yapısının da güçlü olması gerektiğine inanmış ve eğitim amacıyla genç Türk müzisyenlerini yurt dışına göndermiştir. Bu müzisyenler, geri dönüşlerinde Türkiye’ye dağılarak Türk müziğinin ve dolayısıyla Türk sanatının kalkınmasını sağlamışlardır.

 

Atatürk bir konuşmasında şöyle demiştir:

 

“Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.”

 

Atatürk Osmanlı’dan kalma Sanayi-i Nefise’yi imar ettirerek Güzel Sanatlar haline getirmiştir. Ayrıca burada yetişen birçok sanatçıyı kendilerini geliştirmeleri için Avrupa’nın sanat merkezlerine göndermiştir. Resim, heykel ve mimarlık bölümlerinden çok sayıda öğrenci Almanya, Avusturya ve Fransa’ya gönderilmiştir.

 

Ata’nın sanatçıya verdiği büyük değeri gösteren bir hatıra da şöyledir: Daha devlet tiyatrosu kurulmamışken, İstanbul’daki şehir tiyatrosu sanatçıları Ankara’ya gelerek o zamanki Türk ocağında temsiller verir. Atatürk de bu temsillerin birinde bulunur ve sanatçıları Çankaya’ya davet ederek ağırlar. Hepsine ayrı ayrı iltifat eder. Ayrılma vakti gelince, Reşit Galip sanatçılara, Atatürk’ün elini öperek veda etmelerini söylediğinde, Ata’nın cevabı şu olur:

 

Hayır, sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür.

 

Atatürk'ün Bilime Verdiği Önem :

Atatürk'ün önem verdiği ve savunduğu kavramların dinimizle olan uyumunu hemen her alanda görmek mümkündür. Atatürk'ün bilim konusundaki yaklaşımı bunun bir başka örneğidir. Atatürk, "İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur"derken 21, aslında Peygamberimiz (sav)'in asırlar öncesinde söylediği "ilim Çin'de bile olsa alınız" buyruğuyla tamamen paralel bir prensip ortaya koymuştur.

 

Atatürk, dünya çapında yabancı bilim adamlarının katıldığı milletlerarası toplantılara katılırdı. Yukarıda bu şahsiyetlerle bir sohbet sırasında görülüyor. Karşısındaki hanım, manevi kızlarından Prof. Dr. Afet İnan, yanındaki de onun hocası İsviçreli Tarih Profesörü Eugene Piccard'dır.

 

İslam'da bilime verilen önem Kuran'da açıkça belirtilmektedir. Kuran ayetlerinde Allah; insanları düşünmeye, incelemeye ve araştırmaya çağırır. Bir ayette şöyle buyrulur:

 

Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün art arda gelişinde, insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah'ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgarları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır. (Bakara Suresi, 164)

 

Gerek gökyüzü, gerek yeryüzü, gerekse bu ikisi arasında yaşayan canlılara baktığımızda her birinin kendilerini var eden Yaratıcı'nın varlığını tasdik ettiğini görürüz. Evreni ve içindeki tüm varlıkları incelemenin ve Allah'ın yaratmasındaki sanatı keşfedip insanlığa açıklamanın yolu "bilim"dir. Dolayısıyla İslam Dini, bilimi Allah'ın yaratışındaki detaylara ulaşmada bir yol olarak benimser ve bu nedenle bilimi teşvik eder. Atatürk'ün bilime verdiği önem, bu manada anlaşılmalıdır.

add

tag Atatürk'ün Bilime ve Sanata Verdiği Önem Atatürk ve Bilim Atatürk'ün Bilime Verdiği Önem Atatürk'ün Sanat anlayışı

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem Hakkında Yorum Yazın...

  

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem Hakkında Yorumlar

Elena Çok uzun olmuş ama neyse yazacam

Kevser Aliyeva Azeri dersimiz.com'a çoooooook ama çooooooook teşekkürler.uzun olması önemli değil,veya özetlemek çünkü atadan aktarılan her şey önemlidir. Hayata bir bakın herkes sanatı küçümsüyor.Hatta bir sürü sanatkar vefat ettiğinde önemli oluyor,eserleri pahalı satılıyor... Şu an buradan ödev için yorum vs. yazabiliyorsak hepsi sanatkar,mucit ve bilim insanları sayesinde. Kimse bir şeyin değerini anlayamıyor bunu ölçemiyor.Herkes türküyü bırakmış rok,pop vb. dinliyor. Ama bunları yaparken değerlerini kaybediyor. Lütfen bu konularda biraz daha hassas olalım. Eğer şimdi biz sanata ve bilime değer vermessek ileride işimiz düşünce olacakları bilmenizi isterim. Herkese iyi günler

Kpop Fandom Çok güzel olmuş , sanatı ve sanatçıyı anlayamayan bir toplum olmaktan çıkıp lütfen Başöğretmen Atatürk gibi en azından biraz saygılı olun . Soyut resime saçmalık , klasiklere sıkıcı diyen , heykelleri gereksiz bulan ve sanata / sanatçıya daha birçok saygısızlığı yapan insanlar olmayalım. Ne yazık ki halkımız bu konuda cahil ya da saygısız atamız ne de güzel anlatmış burada sanat ve bilimin önemini lütfen saygılı olalım...

Gamer bebe Ellerinize saglik efsane olms

Gamer adopt m Ellerinize saglik cok iyi olmus anlamli

Ömer Cok izun ama anlamli cok tsk edrim

Fikriye Sude Bu sitedeki bilgiler sayesinde iyi fikirler elde edecegimi düşünüyorum ve bu siteye tesekkurlerimi sunuyorum

GAMER KIZ yaww çoh uzunğğğğ neyseğğ yapıyoz artık başka çare yok

ramazan herkes atatürk öldü diyo ama kimse bunu unutmasın o bizim gönlümüzde yaşıyo

Ezgi Sizene istediklerini yaparlar usengecseniz onlar napsin

Derin Cok guzel bir like alirim

BEŞİKTAŞlı kız güzel ama bence biraz uzun ben bunu yazıya döksem hadi neysede konuşma yapıcam. o yüzden bunu kısaltmak benim için zor olacak birz. neyse boşverin güzel olmuş

ÖYKÜ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

mert yüksel çok işime yaradı.

TALHA ATATÜRK AMCA SENİ ÇOK SEVİYOM

TALHA SINAVDAN DÜŞÜK ALCAKDIM HEMEN SİZDEN YARDIM ALDIM SALUN VAR OLUN

beyaz demir Çok güzel olmuş ama biraz uzun yine olsun tesekkurler

Nisanur Çok uzun ama çok iyi olmuş. Ellerinize sağlık

zeynep Çok guzel olmus elerinize saglik

zeynep Bencede guzel olmus bu benim odevimdi buarada yazanin elerine saglik Ben coook begendim

Erzurumlu HERKES türkçe ve resim ödevi için okuyo ben teknoloji tasarım için

İrem Daha kısası yokmuydu yaaa

berrak yaşar Çok güzel olmuş ödevi yardımcı oldunuz

beyza resim ödevim için yardımcı oldu bazı yerleri yazmasamda çoook teşekkür ederim bu arada resim öğretmenim (hakan köseye )bu ödevi verdiği için teşekkür ediyorum.

Sizeni Millet türkçe ödevi yapar ben resim ödevi yapim

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 172 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk'ün Bilime Ve Sanata Verdiği Önem