Eğitim Sitesi

19 Mayıs 1919 - 29 Ekim 1923 arasında Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar

19 Mayıs 1919 - 29 Ekim 1923 arasında Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar

Kurtuluş Savaşı dönemi (1919 - 1923)

 

Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin Anadolu'yu işgale başlamaları üzerine, Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919′da Samsun'a çıktı.

 

22 Haziran 1919′da Amasya'da yayımladığı genelgeyle "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını" ilan edip Sivas Kongresi'ni toplantıya çağırdı.

 

23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum, 4 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında da Sivas Kongresi'ni toplayarak vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı.

 

27 Aralık 1919′da Ankara'da heyecanla karşılandı.

 

23 Nisan 1920′de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla ulusal kuvvetlerin tek merkezde toplanması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Meclis ve Hükümet Başkanlığına Mustafa Kemal seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanması için gerekli yasaları kabul edip uygulamaya başladı.

 

Türk kurtuluş mücadelesi 15 Mayıs 1919′da Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında Hasan Tahsin tarafından düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı.

 

10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr Antlaşması'nı imzalayarak aralarında Osmanlı İmparatorluğu'nu paylaşan I. Dünya Savaşı'nın galip devletlerine karşı önce Kuvâ-yi Milliye adı verilen milis kuvvetleriyle savaşıldı. Fakat işgalci emperyalist devletlere karşı başarılı bir mücadele için düzenli bir ordu şarttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi düzenli orduyu kurdu, Kuvâ-yi Milliye-ordu bütünleşmesini sağlayarak savaşı zaferle sonuçlandırdı.

 

Mustafa Kemal yönetimindeki Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın önemli aşamaları şunlardır:

 

1. Siyasal Devrimler:

Saltanatın Kaldırılması (1Kasım 1922)

 

Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)

 

Gazi, 28 ekim akşamı, bütün mücadelelerinde baştan beri kendisiyle birlikte olan yakın arkadaşlarını sofrasına çağırdı. Onlara, devletin cumhuriyetle idare edilmesi konusundaki düşüncelerini açtı. Açıklamalarıyla onları aydınlattı. Bunun için anayasada değişiklik yapılması gerekiyordu. Gazi bu değiştirmeyi şöyle bir önerge ile gerçekleştirmek istemekteydi: ?Türkiye Devletinin şekli bir cumhuriyettir. Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur.

 

O akşam, sofrada bulunanlar bu önerge üzerinde söz ve düşünce birliğine vardılar.

 

Ertesi günü, 29 ekimde Meclis toplandı. Gazi kürsüye çıkarak devlet idaresinin gerçekte cumhuriyet idaresi olduğunu, adının da cumhuriyet olması gerektiğini Büyük Meclise anlattı. Cumhuriyetin kabulünü önerdi.

 

Fakat Meclis içinde tartışmalar başladı. Bazı milletvekilleri buna karşı çıkıyorlardı. Gazi inandırıcı konuşmasıyla fikirlerini savundu. "Bana bir saat müsaade ediniz, size bir öneri getireyim." dedi. Sonra Meclisteki odasına çıktı. Akşam, bu konuda oturup konuştuğu ve fikir birliğine vardıkları yakın arkadaşlarını yanına çağırdı. Anayasanın bir maddesini değiştiren önergeyi yukarıdaki şekilde hazırlayıp Meclise geldiler.

 

Saat 18.00 olmuştu. Gazi tekrar kürsüye çıktı. Mecliste bu konuda ikilik görülüyordu. Uzun tartışmalardan sonra nihayet Gazi'nin önerisi kabul edildi. Ve böylece saat tam 20.30 da cumhuriyet ilân edilmiş oldu.

 

Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ilk başkan seçimine geçildi. Saat 20.45 de oyların ayrımından Meclisin bu oturumuna katılmış bulunan 158 milletvekilinin de Gazi Mustafa Kemal'i, Cumhurbaşkanı seçtikleri öğrenildi. Top sesleri, bu mutlu sonucu bütün Ankara'ya, bütün millete, bütün dünyaya duyuruyordu.

 

62084 kez okundu adddersimiz.com

tag Ankara Atatürk Türkiye Cumhuriyeti 19 Mayıs 1919 29 Ekim 1923 Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar

Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları

19 Mayıs 1919 - 29 Ekim 1923 arasında Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar Hakkında Yorum Yazın...

  

19 Mayıs 1919 - 29 Ekim 1923 arasında Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar Hakkında Yorumlar

Ödev yapan Çok bilgilendirici ama biraz uzun bir yazı yazma yerimden taştı

Çok beğendim

Head`K Allah razı olsun . Aradığım içerikte,üslupta burda. :D :|

su cok teşelerkkur

jvbvbd jhfb işime yaramadı ama yinede beğendim

mkl vay be

E. S. KESKİN GÜZEL ÖDEVİME YARADI....

sedef bölünmez güzel çok yararlansdım

Emekli Gazeteci. 23 NISAN / 19 MAYIS /29 Ekim CUMA Günlerine geliyor, Bunlar hep tesadüfmü. Hani ATAYA Din Düsmani diyenler yada din düsmani göstermeye calisanlar varda bilinsin istedim.

e. duru ben bu kadar bilgi bilmiyordum

Yazılan son 10 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 10 yorum yazılmış.

19 Mayıs 1919 - 29 Ekim 1923 arasında Ülkemizde yaşanan tarihsel olaylar