Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim) Kısa Bilgi
Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim)
Uygarlık tarihi boyunca milletler varlığını sürdürmek için birçok yola başvurmuştur. Kimi zaman savaşmış, kimi zaman bazı haklarından vazgeçmiş, kimi zaman da diğer devletlerle anlaşmalar yapmışlardır.
Ülkeler 1. Dünya savaşından sonra çıkan anlaşmazlıkları yenebilmek için çok çaba göstermişlerdir. Milletler savaşla yaşadıkları kötü günleri bir de savaş sonrası çıkan olumsuzluklarla ve tehditlerle yeniden yaşamaktaydılar. Savaş sonrası endüstri, tarım ve ulaştırma gibi gelir kaynaklarında büyük azalmalar yaşandı. Açlık ve yokluk kendini iyice hissettirmeye başladı.
Milletler bu karmaşanın ve acı tabloların ancak barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine karar verdiler. Bunun sonucunda 28 Nisan 1919'da Milletler Cemiyeti Antlaşmasını imzalayarak Milletler Cemiyetini kurdular. dersimiz.com Ancak bu cemiyet etkili olamadı ve 2. Dünya savaşı çıktı. Bunun üzerine 26 ülke temsilcisi insanlığın yaşadığı bu acı savaşların yıkımından kurtulmak için ortak bir bildiri yayınladılar ve Birleşmiş Milletler Yasasını hazırladılar.
Birleşmiş Milletlerin amacı uluslararası güvenliği sürdürmek, ülkeler arasındaki iyi ilişkileri pekiştirmek, ekonomik, sosyal, kültürel işbirliği sağlamak ve insanlık sorunlarının çözümünde temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinde birlikte çalışmalar yapmaktır.
İnsan hakları konusundan evrensel düzeyde en kapsamlı gelişme şüphesiz ki BM'nin kurulmasıdır. Birleşmiş milletlerde kalkınma programının başına 2005 yılında ilk kez bir Türk getirilmiştir (Kemal Derviş). Bu bilgiye de bakılarak BM'nin aktif bir üyesi olduğumuzu unutmamalıyız.
Örgüte üye tüm ülkelerde 24 Ekim, Birleşmiş Milletler günü olarak kutlanır. Bu günü kutlamamızın amacı BM'nin kuruluş amacını anlatmak organlarını tanıtmak ve çalışmalarını çabalarını gelecek nesillere aktarmaktır.
Örgütün ana organları Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Uluslararası Adalet Divanı ve Genel Sekreterliktir. Yardımcı kuruluşları ise UNESCO, FAO, UNRA ve UNICEF 'dir.
10864 kez okundu Dersimiz.com
Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları
- Atatürk'ün Çocukluk Anıları 4
- Atatürk'ün Çocukluk Anıları 3
- Bir Çanakkale Kahramanı: Seyit Onbaşı
- Okuma Bayramı Kısa Öğretmen Konuşması Örneği
- 1. Sınıflar Okuma Bayramı Öğretmen Konuşması Metni Örneği
- 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programı
- Belirli Gün ve Haftalar İçin Bilgi Ekleyin
- Belir Gün ve Haftalar Ana Sayfa
Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim) Kısa Bilgi Hakkında Yorum Yazın...
Birleşmiş Milletler Günü (24 Ekim) Kısa Bilgi Hakkında Yorumlar
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.