Eğitim Sitesi

Enerji Tasarrufu Yapmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Enerji Tasarrufu Yapmak İçin Alınması Gereken Önlemler

AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1. Bir akkor ampul, tasarruf ampulü ile değiştirildiğinde, %80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.

2. Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.

3. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.

4. Lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Aydınlatma sistemlerinin bakımları yapıldığında daha verimli olarak çalışırlar. İyi yapılmayan bakım sonucunda lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltır. dersimiz.com Tozlanan armatür ışığın %50'sini yayar, %50'sini yutar. Bunları temiz tutmakla daha fazla enerji harcamadan aydınlatma miktarı arttırılabilir. Tüm lambaların ışık çıktıları zamanla azalır. Işık çıktıları azalan yani verimleri düşen lambaların değiştirilmesi gerekir.

5. Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renk seçilmelidir.

6. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.

7.Sınıflarda özellikle teneffüslerde lambaların ne olursa olsun kapatılması da çok önemlidir.

8. Okul koridorlarındaki lambaların gereksiz yere yakılmaması, derse girildiğinde mutlaka kapatılması okullardaki aydınlatma giderlerini düşürecektir.

 

ULAŞIMDA ENERJİ TASARRUFU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1.Aracınızı gerekmediği zamanlarda kullanmayın.

2.Toplu taşıma araçlarını tercih ediniz.

3.Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak benzin tüketimini % 5 arttırır.

4.Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zaman yakıt tüketimi artar.

5.Camları açık olarak Saatte 100 km. bir hızla otomobilinizi sürmeniz % 4 aşırı yakıt tüketimine sebep olur.

 

BAZI ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ENERJİ TASARRUFU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Televizyon, Bilgisayar, Yazıcı, Video, CD gösterici, Radyo

Elektronik teknolojilerindeki gelişmeler, toplumun tüketim ihtiyaçlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Buna bağlı olarak daha fazla insanın evinde çalışmaya başlaması ile ortalama bir ev için güç gerektiren cihazların sayısında önemli ölçüde artış görülmektedir. Günümüz evlerinde bilgisayarlar, yazıcılar, faklar, Video ve CD göstericiler yer almaya başlamıştır.

Bilgisayarlar dünyada en hızlı elektrik yükü oluşturan cihazlardır. Gelecek yıllarda bu miktar giderek artacaktır. Ancak bilgisayarların kullandığı enerjinin çoğu, bilgisayar kullanılmadığı esnada açık olmasından dolayı boşa harcanmaktadır.

İzlenmeyen programlarda TV' yi kapatınız.

TV'ler, Video'lar, CD göstericiler , kablosuz telefonlar, soygun alarmları, mikro dalga fırınlar, çalışmadıkları zaman da, stand-by modunda enerji tüketmeye devam ederler. Bu enerji saat göstergesi, hafıza yongası ve uzaktan kumanda fonksiyonu için harcanır. Bu tip enerji tüketimine leakage (sızıntı) adı verilmektedir ve aletin kendi enerjisinin yaklaşık % 5'i kadardır.

Stand-by modunda, enerji sızıntılarının azaltılması amaçlı çalışmalar yapılmaktadır: örneğin, Energy Star etiketli yeni teknoloji TV ve Video'lar kayıp enerjiyi %75'e kadar azaltmaktadırlar.

Radyolar 100 saat kullanıldığında, renkli televizyonlar ise 5-7 saat kullanıldığında 1kWh elektrik enerjisi tüketirler. Küçük ekranlı televizyonlar büyük ekranlılara göre daha az elektrik enerjisi tüketirler. Ses düzeyinin düşük tutulması da elektrik enerjisi tüketimini azaltır.

 

SU TASARRUFU İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

-Sebze meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz.

- Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. Dört kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur.

- Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.

- Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.

- Muslukların su kaçırmadığından emin olun, gerekirse de tamir ettirin. Saniyede bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

- Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su kaybına neden olur.

- Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kullanılsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

15923 kez okundu Dersimiz.com

Enerji Tasarrufu Aydınlatma Su Tasarruf Elektrik Tasarrufu Ulaşımda Tasarruf Önlemleri Alınması Gereken Önlemler belirli gün ve haftalar Lastik Sebze

Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları

Enerji Tasarrufu Yapmak İçin Alınması Gereken Önlemler Hakkında Yorum Yazın...

  

Enerji Tasarrufu Yapmak İçin Alınması Gereken Önlemler Hakkında Yorumlar

bilgiç teşekkürler, aradığım bilgileri buldum

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Enerji Tasarrufu Yapmak İçin Alınması Gereken Önlemler