Eğitim Sitesi

İslam Dini ve Etik

İslam Dini ve Etik

İSLAM DİNİ VE ETİK

Etik, İslam kültüründeki ahlak, edep ve kul hakkı gibi kavramlara karşılık gelir. İslam’a göre insanda iyi ve kötü duygular, iyi ve kötü düşünceler vardır. Allah, inananlardan kötülüklerden kaçınmalarını, iyiye yönelmelerine istemiştir. İyilik yapanların cennetle mükafatlandırılacağını, kötülük yapanların cehenneme atılacağını belirtmiştir. İslam, insanı ıslah etmek, eğitmek, ahlaklı kılmak, başkasına saygılı olmak ve Allah’a karşı sorumlu olduğunu belirtmek için gönderilmiş bir dindir. Hz. Muhammed, insanlara ahlaki sorumlulukları hatırlatan, ahlak bakımından örnek olan bir kişidir. O, yaşantısı ile örnek ahlakı temsil etmiştir.

 

İslam, soy-sop, ırk üstünlüğünü kabul etmez; Allah’a karşı hesap verileceği fikrini, Allah’a karış sorumlu olduğumuzu hatırlatır. İslam’ın getirdikleri, insanlarda olumlu yönde ahlaki bir dönüşüme yol açmıştır. İslam, müminlerden hayatın bütün alanlarında etik olarak davranmalarını ister. Çünkü ancak böylelikle Allah rızası kazanılabilecektir. Allah’ın, “affetmem” diye dikkat çektiği en önemli kural, kul hakkıdır; Allah, kul hakkına saygılı olunmasını, çiğnenmemesi gerektiğini bildirmiştir.

 

İslam’da önemle bahsedilen kavramlardan biri de edeptir. Edep, çok önemli bir kavramdır. Edep insanlar arası ilişkilerde nezakete riayet etmek demektir.

            Davranışa dönüşmeyen, teoride yani düşüncede kalan bir ahlak, ne kadar güzel de olsa pratik bir değeri ve önemi yoktur; o, sadece düşüncede kalmıştır. Etik değerler sadece düşüncede kalmamalıdır. Başkalarına nasıl davrandığınız sizin karakterinizi, kişiliğinizi ortaya koyar. Adaletten çokça söz edebilirsiniz ama adaletli olamıyorsanız işte burada ahlaki bir zafiyet vardır.

1283 kez okundu Feridun ESER

Etik Günü İslam Dini ve Etik belirli günler ve haftalar Feridun ESER

Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları

İslam Dini ve Etik Hakkında Yorum Yazın...

  

İslam Dini ve Etik Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

İslam Dini ve Etik