Mermilerin hareketlerini inceleyen bilim dalıdır. Üç bölüme ayrılır. Bunlar;
1) İç Balistik
2) Dış Balistik
3) Vurma ve Delme Balistiği
İç balistik, merminin kendisini fırlatan araçtan ayrılmadan önceki hareket durumunu inceler. Mesela, tabancada mermiyi itecek madde (barut) miktarını, namluun biçimini, merminin namlu ağzundan çıkışında gerekli hızı sağlayacak ateşleme düzenini ve ayrıca merminin dönme hareketinin düzenli ve dengeli olması konularını inceler.
Dış balistik, namludan çıkan merminin serbest hareketi ile ilgilenir. Havanın direnci, yerin kendi ekseni çevresinde dönmesi, yeryüzünün küresel olmasından doğan eğriliği, yükseklik artışı nedeniyle yerçekimi kuvvetindeki ve havanın yoğunluğundaki değişmeler, merminin kendi ekseni çevresinde dönmesinden doğan eylemsizlik momenti, merminin gidiş yolunun (yörüngesinin) bir parabol biçiminde olmasını engeller. Havada giden mermiye eşlik eden ve sesten hızlı hareket eden şok dalgaları da balistiğin konuları arasına girer.
Vurma ve delme balistiği, merminin gidiş yolu sonunda hedefe çarpması ile ilgilenir. Burada çarpan merminin hızının kütlesine oranı, çok önemli bir etkendir. Sonuçlar hem cephane hem de zırh yapımcıları için önem taşır.
Adli tıp balistiği, bu bilimdalında gelişme gösteren bir örnektir. Bu dal silahla işlenen cinayeti aydınlatmaya yardım eder.