Yeraltından belli aralıklarla fışkıran sıcak su kaynağı. Genellikle volkanik bölgelerde görülür. Başlıca kaynağı yağmur olan gayzerlerin, sularını 50 m.ye kadar fışkırtanları vardır. Kaynarca ve kaplıcalar birer gayzerdir. Bu tür...
Gayzer Nedir?
Yeraltından belli aralıklarla fışkıran sıcak su kaynağı. Genellikle volkanik bölgelerde görülür. Başlıca kaynağı yağmur olan gayzerlerin, sularını 50 m.ye kadar fışkırtanları vardır. Kaynarca ve kaplıcalar birer gayzerdir. Bu tür suların içinde birtakım maden bileşikleri bulunur; siyatik, romatizma ve bazı cilt hastalıklarını tedavi edici özelliklere sahiptir.
AJMR - Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek çıkan kaynaklardır. Türkiye'de örneklerine rastlanmaz.
- Havaya sıcak su ve buhar püskürten kaynaklara denir. Gayzer adı, İzlanda dilinde "fışkıran" ya da "köpüren" anlamına gelen " geysir ” sözcüğünden türetilmiştir. Bütün gayzerlerin püskürme özellikleri birbirinden farklıdır. Bazısı suyu sadece birkaç metre yüksekliğe püskürtürken, bazısı yüzlerce metreye püskürtebilmektedir. Püskürtülen su miktarı da gayzer özelinde değişiklik göstermektedir. Bazılarında birkaç litre, bazılarında yüz binlerce litredir. Gayzerlerin ağzı genellikle kireçtaşı, silis gibi minerallerin oluşturduğu tümseklerle çevrilidir. Çünkü sıcak su, arasından geçtiği kayaçlardaki mineralleri kolayca çözer ve yüzeye çıkıp yayıldığı ya da gölcükler oluşturduğu yerlerde bu minerallerin çökelmesine yol açar. Gayzerlerin çevresindeki bu sıcak su birikintilerinde yaşayan suyosunlarının kalıntıları da zamanla mineral çökeltilerine karışır. Böylece gayzerlerin yakınında, minerallerle ve suyosunlarıyla renklenmiş çok güzel görünümlü gölcükler oluşur. Japonya ve Malaya çevresi gibi yanardağların oluştuğu volkanik bölgelerin çoğunda, gayzerlere sıklıkla rastlanmaktadır. Dünyanın en ünlü gayzer bölgeleri İzlanda, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası ve ABD'nin Wyoming Eyaleti'dir. İzlanda'daki Büyük Gayzer bir zamanlar 6 saat ile 30 saat arasında değişen aralıklarla 45 metre yüksekliğinde bir su ve buhar sütunu püskürtürdü. Bugün bu gayzer eskisi kadar etkin değildir. Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda, Rotorua ve Taupo yakınlarındaki gayzer bölgesi 130 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Kaynarcaların ve sıcak çamur göllerinin de bulunduğu bu bölgede, yerin altındaki büyük ısı enerjisi denetim altına alınarak çeşitli amaçlarla kullanılır. Wairakei'deki jeotermal enerji tesisinde elektrik üretmek için kullanılan buhar türbinleri gayzerlerden püsküren buharla çalıştırılır. ABD'nin Wyoming eyaletindeki Yellowstone Ulusal Parkı'nda ise 100 kadar gayzer ve 3.000'den çok kaynarca vardır. Bunlardan Old Faithful Gayzeri her saatte bir püskürür ve yaklaşık 5 dakika süreyle 30 metre yüksekliğinde bir su sütunu oluşturur.
Zeynep Süper çok güzel harika yapmışlar
yılmaz önen gerçekten çok iyi faydaları var bunu okulda anlatıcağım
1111 çok güzel ve öz
ENES Tatar facebook Cok guzel ve cok acık bır anlatım tesekkurler
ebru iysdi
baran Eyw. Kardes yardimettin
mehmet evet gerçekten çok güzel
tuğba evet gerçekten çok güzel herkese teşekkürler
esra evet herkese katılıyorum çok beğendim çok açıklayıcı
MISRA ÇOK TEŞEKKÜRLER ELLERİNİZE SAĞLIK :D
Meyra Cok saolun ya cok yardimci oldunz;)
c ronaldo slm çok güzel olmuş elinize sağlık
şerif ve sıtkı çok güzel birşeydir
bizde kara ali'ye gidelim
sait Elerinize gönlunuze saglik tsk
Selma emeqinize saqlık cok quzell..
melike orda çalışan insanlar gayzer patladıgında ölürmù
Berkay helal size saolun ama ülkede ekleyin
cris aferin size cok güzel
burak Y. çok teşşkürler çok güzel ve ayrıntılı açıklama sagolun:):):)
Yazılan son 20 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 20 yorum yazılmış.
Gayzer Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı