Bugünkü Ege Bölgesi ve Ege Denizi'ndeki adalarla Yunanistan'ın Ege Denizi kıyısındaki yerleşim yerlerinden oluşan bir alanda yer alan Antik Yunan uygarlığına verilen isim. Yerleştikleri bölgenin dışına çıkarak Karadeniz ve Akdeniz'de koloniler kuran İyonyalılar, önce Lidyalıların daha sonra Pers ve Romalıların egemenliği altına girdiler. İyonyalıların kurdukları siteler önceleri krallıkla yönetilirken daha sonra soylu kişilerin önderliğinde kurulan demokratik hükûmetler tarafından yönetilmeye başlandı.
İyonyalılar, denizcilik ve mimarî alanlarında oldukça ileri düzeydeydiler. Anadolu'daki Efes ve Milet kentlerinde İyonyalılara ait çok sayıda tarihî eser bulunmaktadır.
İyonyalıların uygarlık tarihindeki en büyük başarıları felsefe alanında gerçekleşmiştir. İlk kez sistemli felsefe geleneğini kuran İyonyalıların bu başarısı, yaşadıkları özgür düşünce ortamından kaynaklanıyordu. Thales, Anaksimenes ve Anaksimandros gibi mitolojik gelenekten ayrılarak felsefî düşünceye geçişi simgeleyen ilk İyonyalı filozoflar, "arke" adını verdikleri, evreni oluşturan ilk maddenin ne olduğunu belirlemeye çalışmışlardır.