Eğitim Sitesi

Lale Devri Nedir ? Hakkında Bilgi

Lale Devri 1718 yılında imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayan ve 1730 yılında çıkan Patrona Halil isyanı sonucunda Padişah III. Ahmet'in tahttan indirilmesiyle sona eren döneme verilen ad. Bu dönem Osmanlı Devleti'nde, Avrupa il...

Lale Devri Nedir ?

ansiklopedi

Lale Devri

1718 yılında imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayan ve 1730 yılında çıkan Patrona Halil isyanı sonucunda Padişah III. Ahmet'in tahttan indirilmesiyle sona eren döneme verilen ad. Bu dönem Osmanlı Devleti'nde, Avrupa ile başlayan kültür etkileşiminin gerçekleştiği ve yenileşme hareketlerine girişildiği dönemdir. Dönemin Lâle Devri olarak anılmasının nedeni, o dönemde saray ve çevresinde Avrupa'ya özenilerek toplumsal yaşamda, mimarîde ve sanatta değişimlere gidilmesi ve lâlenin yeniliklerin simgesi olarak ön plâna çıkmasıdır.

 

On sekizinci yüzyılda Sultan III. Ahmet ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa, Osmanlı Devleti'ni eski gücüne kavuşturmak için Avrupa'dan esinlenerek çeşitli ıslahatlar gerçekleştirdiler. Bu ıslahat hareketleri Lâle Devri olarak anılan dönemde gerçekleşti. Lâle Devri, bir yönüyle zevk ve eğlence dönemi olmasının yanında, bir yönüyle de pek çok yeniliğin gerçekleştirildiği bir dönemdi.

 

Lâle Devrinde yönetimde bulunan Padişah III. Ahmet, önceki padişahların aksine Avrupa devletlerinde yapılan yenilikleri merak ederek, Avrupa ile ilişkiler başlattı. Bu konuda ona büyük destek veren, dönemin sadrazamı Damat İbrahim Paşa oldu. Damat İbrahim Paşa, devletin 1718 Pasarofça Antlaşması ile toprak kaybına uğramasının ardından, gelebilecek kayıpları önlemek ve Avrupa'nın askerî gücünün kaynağını öğrenmek amacıyla, önce Viyana'ya, ardından da Paris'e bir elçi heyeti gönderdi.

 

Damat İbrahim Paşa tarafından Paris'e elçi olarak gönderilen Çelebi Paris'te gördüğü matbaadan etkilendi. Çelebi, matbaanın Osmanlı Devleti'nde de açılması için Sadrazamı ikna etti ve padişahtan alınan özel bir fermanla sonradan bu işi önemle sürdürecek olan İbrahim Müteferrika ile birlikte ilk Türk matbaasını kurdu (1727). Bu matbaada ilk önceleri yalnızca dinsel eserler basılıyordu. Ancak kısa bir süre sonra dinsel eserlerin dışındaki eserler basılmaya başlandı. İlk kez Doğu ve Batı klâsiklerinden Türkçeye çeviriler yapıldı. Yalova'da bir kâğıt fabrikası kuruldu. İstanbul'daki yangınları söndürmek için yeniçerilerden oluşan bir itfaiye örgütü oluşturuldu. İstanbul'da kumaş fabrikası açıldı. İlk çiçek aşısı uygulandı.

 

Lâle Devrinde yapılan yeniliklerin kumaş fabrikası ve itfaiye gibi bir bölümü halk tarafından benimseninirken önemli bir bölümü de kabul görmüyor, hatta ciddî bir tepki çekiyordu. Saltanat çevresinin bu dönemdeki zevk ve eğlenceye düşkünlüğü ekonomik ve toplumsal sorunların başlıca nedeni olarak görülüyordu. Bu nedenle Lâle Devri, büyük bir ayaklanmayla, Patrona Halil Ayaklanması ile sona erdi (1730). Ayaklanma, zevk ve eğlenceye dalıp halkın sorunlarını unutmakla suçlanan Padişah III. Ahmet'in tahttan indirilmesi ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa ve öteki devlet adamlarının öldürülmesiyle sona erdi.

 

Lâle Devrinde gerçekleştirilen yenileşme hareketleri, devlete eski gücünü kazandıracak kadar etkili olmadı. Ancak yapılan yenilikler, Avrupa'nın Osmanlı Devleti üzerindeki etkisini göstermesi açısından önemli örneklerdi.

 

 

 

Sayfada Lale Devri Nedir ? hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

Lale Devri Nedir ? Hakkında Yorumunuz

  

Lale Devri Nedir ? Hakkında Yorumlar

ırella rosha Ben çok beğendim nefis olmuş...

elif güzel ve işe yarayacak bilgiler var teşekürler

Eylül Önder Valla çok güzel inşallah sözlüden 100 alırım

Zeytın dalı Çok güzel anlatmışsınız ellerınıze sağlık.

Dilan Hmmm. Güzel ellerine sağlık

Tosun pasa Lale devri adindan da anlasilacagi gibi laleler vardir.

Öğrenci Ay bence yeterde artar çok saolun hatta fazla bile

mediha Okudum ve çok çok çok çok beğendim. Çok teşekürler

guggshj Daha uzun olabilirdi

gulcan Güzel olmus

nazar Cokguzel

filizoıf ln bnm 15 sayfa yazmam gerekiodu ama tşk

rengin Çok güzel

filizoviç Benim fazla işime yaramadı ama yiede Güzeldi .her ihtimle karşı göz attım

Seda Bence güzel olmuşsssssssss

Arda cok güzel olmuş tebrikler ve teşekkürler

selin Biraz daha ola bilirdi

tufan deniz laloğlu 2. dönem 1. sınavda çıkacakmış İNŞALLAH yüksek alırım bunu tekrar ederek herkesin ellerine sağlık

BİRCAN alpyürük Siteyi harika buldum uzn olması iyi olmuş bence çünkü bazı arkadaşlar performans olarak uzun yazması gerekiyor ben kısaltıp sadece önemli yerleri yazdım ve hoca çok beğendi 2 artı verdi çok sağolun

çiğdem derya rukiye 7A SINIFI çok güzel sosyal ödevime çok yardımcı oldu ÇOK TEŞEKKÜRLER

falankes çok çok süper olmuş

güzellik zuhahahha :D okumadım notumuda bilmiorum ama banada uzun lazımdı aferin size müthişş olm :D

tufan deniz laloğlu Çok güzel olmuş 100 aldım performas'tan teşekkür ederim NOT: BUNU KİM YAZDIYSA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİMMMMMMMMMMM ALERİNİZE SĞLIK OLSUNNN

tufan deniz laloğlu bunu yazdığımda ödevden 100 aldım keşke biraz daha kısa olsaymış daha iyi olurdu neyse ABİ çok güzel olmuş teşekkürler yazan kişiye furkan kaynarca ile birlikte yaptık ama ben 100 o 50 aldı olacak şey değil ellerinize sağlık...........................................................

sultan alp Eh be guzel olmus benden 5aldlnlz

Önceki Yorumları Göster

İçerikle ilgili 54 yorum yazılmış.

Lale Devri Nedir ? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı