Doğrudan doğruya korneaya (saydam tabaka) tutturularak görme bozukluklarını düzeltmeye yarayan küçük mercek. Kontak lens de denir. İlk kez 19. yüzyılın ortalarında Avrupa'da korneayı gözkapağı hastalıklarından korumak için kullanıldı. İlk lensler camdan yapıldığından kolay kırılıyordu. Kullanılması zahmetliydi ve görünümü de çirkindi. Günümüzde ise lensler ince saydam plastiklerden yapılmaktadır.
Gözakı lensleri, gözün görmeyi sağlayan tüm bölümüne takılır ve gözkapakları tarafından tutulur. Bu lensin gözle arasında kalan boşluğu doldurmak için özel bir ilâç gereklidir. Kornea lensleri ise kolay takılabilen, zor fark edilen, görme kusurlarını çok iyi düzelten ve 18 saat boyunca kullanılabilen lenslerdir. Günümüzde genellikle kornea lensleri kullanılır. Bunlar yalnızca gözbebeğini ve çevresindeki renkli kuşağı (iris) kapatır ve özel bir ilâca gereksinme duymadan gözyaşı aracılığıyla yerinde durur.
Lens, gözün bir parçası olarak görev yaptığından gözlükten daha iyi sonuç verir. Alışma devresinden sonra rahatsızlık duymadan kullanılabilir. Sporcular ve cerrahlar için büyük bir kolaylıktır.