Patlıcangillerden, bir yıllık otsu bitki (Nicotiana) ve bu bitkinin yapraklarının kurutulup kıyılmasıyla elde edilen keyif verici madde.
Anayurdu tropik Amerika'dır. Boyu 2 m. yapraklarının uzunluğu 70 cm.yi bulur. Bileşik çiçekleri kırmızı, sarı ya da beyaz renktedir. Başlıca iki türü yetiştirilir. En çok ekileni (N.tabacum), diğeri (N. rustica)dır. Eskiden beri Amerika yerlileri tarafından kullanılan tütün, Amerika'nın keşfiyle, İspanyollar tarafından Avrupa'ya yayıldı. Aralarında Osmanlı İmparatorluğu da olmak üzere, zaman zaman birçok ülkede kullanılması yasak edildiyse de yaygınlaşması önlenemedi. Keyif verici madde olarak kullanılan, bitkinin kurutulmuş ve fermantasyona uğratılmış yapraklarıdır. Tütündeki zehirli madde "nikotin" adındaki alkaloittir. Bu madde, uyarıcılığının yanı sıra antiseptik özellik de taşır.
Bu nedenle eskiden tütün yaprakları ilâç olarak kullanılmıştır. Nikotin günümüzde sentetik olarak yapılabilmektedir. Türkiye kaliteli tütün üreten ülkelerden biridir. Tütün, ülkemize ilk kez 17. yüzyılın başında girdi. IV. Murat devrinde tütün içenlere idama kadar varan ağır cezalar verildi (1635). 1862'de tütün ithali devlet tekeline alındı. Günümüzde Türkiye'de tütün üreticiliği, yaklaşık 450.000 ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Üretilen tütünler 4 tiptir: sigaralık, puroluk, tömbeki ve hasankeyf. Yan ürün olarak da boyacılıkta ve sabunculukta kullanılan bir yağ ve tıpta kullanılan "fitin" maddesi elde edilir. 1980'de ülkemizde 229.932 hektar alanda 233.959 ton tütün üretilmiştir. Dünya tütün üretimiyse 3 milyon ton dolayındadır. En büyük üretici, toplamın üçte birini sağlayan ABD'dir. Onu Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Japonya, Güney Rodezya ve Türkiye izler.
Alışkanlık yapar. Tiryakilik derecesine varınca; el-ayak titremesi, sinir bozukluğu, hafıza durgunluğu, migren, mide rahatsızlığı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, akciğer kanseri, astım ve diğer nefes yolları hastalıklarına sebep olur.
Faydası : Sigara olarak kullanıldığında hiçbir faydası yoktur.