Eğitim Sitesi

Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?

Ana Sayfa > Bilgisayar Eğitimi Yazıları > Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bilgisayarımın virüs kapıp kapmadığını nasıl anlarım? Bunu saptayan programlar var mı?

 

Eger bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, bu durumda bilgisayarınızda "olağan dışı" bazı durumlar gözlemleyebilirsiniz. Bazi virüsler, isimleri ile ilgili bir mesajı ekranınıza getirebilir. Bazıları makinanızın çalışmasını yavaşlatabilir, ya da kullanılabilir hafızanızı azaltır. Bu son iki sebep sırf virüs yüzünden olmasa da gene de şüphelenmekte fayda var.

 

Bilgisayarınızın virüs kaıip kapmadığını saptayan "anti-virüs" programları da var. Bu programlar, bilgisayarınızın virüs kapabilecek her tarafını (hafıza, boot sector, çalıştırılabilir programlar, dökümanlar vb) tararlar. Bu programların virüs saptama yöntemleri 2 türlüdür:

 

Kendi veritabanlarındaki virüslerin imzalarını (virüsün çalışmasını sağlayan bilgisayar programı parçası) bilgisayarınızda ararlar. Programlarınızı, virüs olabilecek zararlı kodlara karşı analiz edebilirler.

 

Günümüzdeki popüler anti-virüs programlarının veri tabanlarında binlerce virüs imzası ve bunların varyantları vardır. Bu veri tabanları, yeni çıkan virüsleri de ekleyerek sık aralıklarla güncellenir. Bütün virüs programları 3 temel işleve sahiptir :

 

- Virüs Arama, bulma (virus scanner)

 

- Bulunan virüsü temizleme (virus cleaner)

 

- Bilgisayarınızı virüslerden korumak için bir koruyucu kalkan oluşturma (virus shielder)

 

Virüs kalkanları, bilgisayarınız her açıldığında kendiliğinden devreye giren, ve her yeni program çalıştırdığınızda, bilgisayarınıza kopyaladığınızda (başka bir bilgisayardan, internet üzerinden, disketten vb) bunları kontrol eden ve tanımlayabildiği virüs bulursa sizi uyaran ve virüs temizleme modülünü harekete geçirebilen araçlardır.

 

Bazı popüler anti virüs programları, üretici şirketler ve web adresleri şunlardır :

 

McAfee Associates, Inc. http://www.mcafee.com

 

IBM Anitvirus http://www.av.ibm.com

 

Norton Antivirus http://www.symantec.com

 

F-Prot http://www.datafellows.com

 

Thunderbyte Antivirus http://www.thunderbyte.com

 

Bu programlar genellikle "shereware" dir. Bazilarının kısıtlı kullanımlı "freeware" sürümleri de vardır. Macintosh, OS/2 ve Windows için bu tip programları yerel Raksnet Tucows arşivinden de alabilirsiniz. Adresi: http://tucows.raksnet.com.tr

 

Yazar : Ferruh Mavituna

add

tag BİLGİSAYARIMDA VİRÜS OLDUĞUNU NASIL ANLARIM? bilgisayar kaynakları bilgisayar öğren pc kaynakları bilişim teknolojileri bilgisayar eğitimi faydalı yazılar

Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım? Hakkında Yorum Yazın...

  

Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım? Hakkında Yorumlar

Işıl Teşekkürler

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Bilgisayar Eğitimi Yazıları

Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?