Limitli (kotalı) ADSL kullanıcılarının en büyük şikayetlerinden ya da sorunlarından biri, kotalarının nedensiz yere dolmasıdır.
ADSL kullanıcılarının çoğu interneti, genellikle; gazete okumak, haberleri takip etmek, alanlarıyla ilgili araştırma yapmak için kullanırlar. Türkiye'de de; bu durumda olan kişilerin hemen hemen hepsi kotalı ADSL kullanmaktadır. Mevcut kotanın, bu şekilde kullanılması ile dolması neredeyse imkansızdır.
Eğer ben de bunları yapıyorum ama kotam yine de doluyor diyorsanız, aşağıda yazılanları okuyun. Bunlardan biri ya da bir kaçı sizde de varsa kotanızın dolması mümkündür.
1-Download(Dosya İndirme):
Bir dakikalık bir mp3 dosyası 1 MB, bir dakikalık ham video dosyası 10 MB, DivX formatındaki bir film 700 MB, yüksek çözünürlükteki bir bmp resim dosyası 1 MB, jpeg resim dosyası 100-200 KB yer kaplamaktadır.
2-Güncellemeler:
Windows ya da bilgisayarınızda kurulu olan programların bazıları internet üzerinden kendilerini güncellerler. Bu özellikleri genellikle aktif olur ve kullanıcıyı çoğu zaman uyarmadan bazen de güncellemeleri indirdikten sonra güncelleme işlemini yapabilirler.
AntiVirus ve AntiSpy'lar hariç, başta windows olmak üzere kullandığınız programların güncelleme özelliklerini otomatikten olarak yaptırmayabilirsiniz.
3-MSN'de Sesli ve Görüntülü Görüşme:
Görüntülü sohbet sırasında saniyede 64 Kbit veri akışı olmaktadır. Eğer günde 1 saat görüntülü sohbet yapıyorsanız bunun maliyeti aylık yaklaşık 850 MB'dır.
4-Youtube'da Vidyo İzlemek:
Youtube tam bir kota düşmanıdır. Eğer günde 5 dakikalık 10 vidyo izliyorsanız, bunu maliyeti aylık 3 GB'dır. Çünkü Youtube'daki 5 dakikalık bir vidyo kotanıza 10 MB olarak yansımaktadır. Metacafe, MyNet gibi diğer sitelerden izlediğiniz vidyoları da buna ekleyebilirsiniz.
5-İnternet Üzerinden Radyo Dinlemek + TV İzlemek:
İnternette birçok radyo ve Tv yayını bulunmaktadır. Bunları dinlediğinizde ya da izlediğinizde kotanız büyük bir hızla eriyecektir. Düzgün bir radyo yayını genellikle 64 Kbit üzerinden, Tv yayını ise en az 256 Kbit üzerinden yapılmaktadır. Bunun anlamı ise; bir saatlik radyo dinleme 28 MB, Tv ise 115 MB'lık bir miktarı kotanızdan çalıyor demektir.
6-Virus ya da Casus Yazılımlar:
Eğer internet bağlantı simgeniz durup dururken sürekli olarak işlem yapıyorsa bilgisayarınıza bulaşmış bir virus ya da casus yazılım arka planda bağlantınızı kullanıyor ve bir şeyler indiriyor olabilir. Bu nedenle hemen bir AntiVirus ve AntiSpy ile sisteminizi taratmalısınız.
7-Kablosuz Modem Güvenliği:
Kablosuz modem kullanıyorsanız güvenlik ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Çünkü; bağlantı hırsızı komşunuz, sizden habersiz kablosuz bağlantınızı kullanıyor olabilir. Forumlarda bununla ilgili birçok mesaja rastlayabilir ve kablosuz modemleri aramak için programlara ulaşabilirsiniz.
Tehlike sadece kablosuz modem vasıtasıyla bağlantınızın kullanılıp kotanızın dolması değildir. Esas tehlike, bu bağlantı üzerinden suç işlenmesidir. Bilişim suçlarının çoğu IP adresi ile tespit edilmektedir. Modeminiz üzerinden yapılan bağlantı ve işlemlerden siz sorumlu olduğunuz için en kısa zamanda kablosuz modeminizin güvenlik ayarlarını yapın / yaptırın.
8-Kullandığınız Kotanın Ay sonunda Kontrolu:
Kotanızı sık sık kontrol etmek, olası olumsuz durumları zamanında tespit edip çözüm yolları üretmenize yardımcı olacaktır. Bu işlem için; Telekom'un "adslkota.ttnet.tr" adresini kullanabileceğiniz gibi ücretsiz kota kontrol programlarını da kullanabilirsiniz.
SONUÇ OLARAK:
Açtığınız her internet sayfası, indirdiğiniz her dosya, izlediğiniz her vidyo ve resim, dinlediğiniz her müzik kotanızdan belli bir miktar götürmektedir. Kotanızı doldurmamak için her şeyi dengeli kullanmalı ve kota kullanımınızı sürekli kontrol altında tutmalısınız.
Kota aşımını, sadece, internetin günlük kullanım saati ile ilgili değildir. Kota limitinizi saate bağlı kalarak test edemezsiniz. Kota aşımı tamamen download ile ilgilidir. Örnek olarak 3 GB'lık bir kota için;
-Ayda en fazla 2 film, en fazla 60 şarkı indirin,
-MSN'de chat yaparken kameranızı fazla kullanmayın (karşıdan gelen görüntü geçici hafızaya kaydedilir ve bu da downloaddır),
-Online oyunların her aşaması, download olarak kaydedilir. Bu nedenle, online oyunlardan uzak durun.
-Özellikle eternet kartlı modemlerinizi, bilgisayarınızı kapattığınızda kapatın. Çünkü, bazı virusler siz bilgisayarınızı kapatsanız bile önceden açtığınız bir sayfayı açık tutarak (genelde xxxx sayfalardır) veri alışverişine devam ederler. Bu da, kotanızı hızla doldurmanıza sebep olur. (En güvenilir bilgisayar, işiniz bittikten sonra elektrik ve internet bağlantısı kesilmiş bilgisayardır.)
-TTNet'den hizmet alanlar; Türk Telekom'un ana sayfasına girerek "http://www.turktelekom.com.tr" site haritasında, kota bilgilerinizi kontrol edip daha sonra şifre değiştirme kısmında şifrenizi değiştirmelidir. Bu şifre; başkalarının tahmin edemeyeceği harf+rakam karışımı bir şifre olmalıdır.
Örneğin: gf45FG02 gibi...
Limitli ADSL kullanıcılarının bilmesi gerekenler kota neden dolar kota dolmasını engellemek adsl video izlemek dosya indirmek görüntülü konuşmak