Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi Coğrafya çalışmaları kapsamında yapılan bir deney, cemre olayının aslında bilimsel bir gerçek olduğunu da ispatlamış oldu.
Bilindiği gibi Kuzey Yarımküre’de ilkbahara doğru, Güneş’ten gelen ışınların yerden yansıyan ışınlardan fazla olmaya başlamasıyla hava, su ve toprakta ısınma başlıyor. Fakat bu ısınma aynı miktarda ve aynı anda olmuyor. Farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olan ortamlar farklı tarihlerde sıcaklık artışına sahne oluyor. Çok eski bir Türk inanışı olan ve nesilden nesile aktarılarak gelen “Cemre” olayı da bu bilimsel gerçeklerle örtüşüyor.
İnanışa göre 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta suya ve 5 Mart’ta toprağa düşen cemre bu ortamlarda ısınmanın başlangıcının bir işareti olarak sayılıyor. Yapılan deney de bunu ispatlıyor. Sakarya BİLSEM öğrencilerinden Gökay AKSOYLU ve İrem ÇAKIR’ın gerçekleştirdiği deneyde içi hava, su ve toprak dolu olan kavanozlar kullanıldı. Eşit bir şekilde 10 dakika ısıtılan farklı özelliklerdeki kavanozlarda ısınma da farklı oldu. Deney sonucunda aynı sürede hava % 5,4 ısınırken, su % 3,5, toprak ise % 1,5 oranında ısındı. Bu sonuçlar cemrenin önce havaya, sonra suya, daha sonra da toprağa düşmesi söylemiyle de tam olarak örtüşüyor. Böylece ısınmanın önce havadan başladığı, bunun sırasıyla su ve toprakla devam ettiği ortaya çıkarıldı.
Cemre düşmesi BİLSEM merak edilenler ilginç olaylar ilginç bilgiler