Kalemin çeşitliliği olmakla birlikte, kalem dediğimizde, günlük yaşantımızda en çok kullanılan ve ilk akla gelen kurşun kalem ile tükenmez kalemdir.
Kurşun kalem dendiğinde ilk akla gelen ilkokul yıllardır. İlkokullu yıllarımızda ilk yazımızı kurşun kalemle yazmaya başladık. Ve hatıraları ardı sıra devam etti. Kimimiz kalem bulamazken, kimimiz de olan kalemi idareli kullanmaya çalıştık. Yeri geldi kalemimizi ortasından kırarak arkadaşımızla paylaştık.
Kurşun kalemin hikayesi biraz ilginçtir. Çünkü kurşun kalemi bulan kişi aslımda 16. yüzyılda grafit madenini bulmuştur. İngiliz bilimci grafit madenini bulurken onu bir çeşit kurşun elementi sanmıştır. Tabi bu durum 200 yıl sonra farkedilmiş ve kurşun kalemin yapımında kullanılan grafitin kurşun değil karbon olduğu, grafit madeninden yapıldığı ortaya çıkmıştır. Kurşun kalem grafit madeninden yapılmasına rağmen ona grafit kalem denmemiştir. Çünkü kurşun kalem dilimize yerleşmiş, yani dilimizdeki kullanımı kalıplaşmıştır.
O günden bu güne kullanılan kurşun kalem, çeşitliliğiyle halen miadını devam ettirmektedir.
Amerika'da 19. yüzyılın bitiminde kalem, oldukça fazla kullanılmaya başlanmıştır. Kalemler için en çok kullanılan ağaç Kızıl Sedir'di. Kızıl Sedir aromatik özelliğe sahip ve kesildiğinde kıymık oluşmamaktadır.
Eskiden günümüze kadar kalem yapımında ağaçlar kullanılırdı. Şimdi ise ağaçla birlikte, metal ve plastik malzemelerde kullanılmaktadır.
30 Ekim 1888 tarihinde ABD'li denizci John Loud, derilerini işaretlemek için ucunda bilye bulunan mürekkepli kalemi icat etti ve ilk patentini aldı.
Tükenmez kalemin içinde küçük bir boru bulunur ve bu borudaki özel ve koyu kıvamdaki mürekkebi, ucunda bulunan bilye sayesinde yüzeye aktarılarak onunla yaklaşık iki üç kilometre çizgi çizilebilir. Bundan dolayı da tükenmez kalem denir. Günlük yaşamda yaygın bir kullanıma sahiptir ve genellikle mavi, siyah ve kırmızı olup, diğer renklerde yazan tükenmez kalemler de üretilmektedir.
Hatta II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Hava Kuvvetleri, kendi uçuş personeli için 3 bin metre yüksekteki basınçta mürekkebi akmayan tükenmez kalemi tercih etti.
Teknoloji değiştikçe kalem ve kağıt türleri de değişime uğradı.
Bizler hayatımız boyunca ifade ettiklerimizi ve yaptıklarımızı kalemle yazar, kağıtla saklarız.